На 78 години ни напусна Панчо Гюрков, една от най-големите фигури в българското плуване и спорта ни изобщо.

Починал е в дома си във френския град Монпелие, където живееше от три десетилетия.

Гюрков е участвал в планирането, организирането и подготовката на българските отбори по плуване за шест олимпийски цикъла.

Моторът и обединителната фигура е за най-големите успехи през 80-те на миналия век, чийто върхове са представянето на Европейското първенство в София 1985, където женският тим стана втора плувна сила на Стария континент, и на Олимпиадата Сеул 1988.

www.bgswim.com

Там Таня Богомилова донесе единствената олимпийска титла в басейна, а Антоанета Френкева допълни колекцията с още два медала.

Гюрков е роден на 31 август 1940 г. в Петрич, но от 1941 г. живее в София. Завършва държавно хореографско училище, а през 1965 г. и ВИФ. Като спортист е бил държавен шампион по плуване, водна топка и лека атлетика.

На 1 декември 1967 г. е назначен за старши треньор на националния отбор по плуване. На 27 години, Гюрков е и най-младият наставник в дотогавашната история на БСФС.

Той е човекът, който ръководи планирането и подготовката на отборите ни за Олимпиадите Мексико 1968, Мюнхен 1972, Монреал 1976, Москва 1980, Сеул 1988.

От септември 1989-а живееше и работеше във Франция, където бе спортен директор на MANUC (Montpellie Aglomeration Natation Universite Club).

Гюров е абсолютна легенда в плуването ни и ракета-носител на много наши плувци и треньори. Спечелените победи от негови състезатели са десетки.

www.bgswim.com