Състезаващият се за България дагестанец - Рамазан Рамазанов, донесе осмо отличие за България от Европейското първенство по борба в Букурещ.

Той спечели бронзово отличие в категория до 70 килограма свободен стил, след като успя да спечели днешната си решителна битка.

Рамазанов, който вчера отпадна на полуфинал, победи в битката за бронза турчина Хайдар Явуз с 11:3.

По този начин Рамазаов, който е бронзов медалист от Световното преди година, донесе трети медал на България от Европейско, след като миналата година спечели сребро, а през 2022-а се отличи с бронз.

Иначе на първенството в Букурещ това е осмото ни отличие. До момента страната ни е със седем бронзови медала и един сребърен.

Шанс да донесе още един бронз на България ще има Георги Вангелов, който достигна до полуфиналите в категория до 61 килограма, но получи травма още в началото на схватката си срещу състезаващия се за Русия Абазджи Махомедов.

Така Вангелов се оттегли, а надеждите са, че той ще успее да се възстанови до утре, когато очаква един измежду азера Нурадин Новрузов и швейцареца Нилс Лютер в битката за бронза.

В категория до 74 килограма нашият представител Иван Стоянов загуби още първата си среща с 1:7 от белгиеца Ирахим Велиев.

В категория до 86 килограма натурализираният Магомед Рамазанов започна с успех от 8:2 над грузинеца Владимер Гамкрелидзе, след това надви и натурализираният северномакедонец Ахмад Магомедов, но на четвъртфиналите загуби в изключително атрактивна схватка от турчина Осман Гьочен.

За съжаление Гьочен не се добра до финал, което лиши Рамазанов от втори шанс чрез репешажите.

В категория до 92 килограма друг от натурализираните ни състезатели - Ахмед Магамаев, започна с победа над немеца Джошуа Мородион, но след това загуби с 4:7 от Мириани Майсурадзе от Грузия.

Днес стартира и най-тежката категория до 125 килограма, където Ален Кхубулов започна с успех над молдовеца Джордже Ерхан с 10:1, но след това загуби от грузинеца ГЕно Петриашвили с 4:10.

Добрата новина е, че Петриашвили се класира на финал и утре чрез репешажите Ален Кхубулов ще може да донесе бронзово отличие на България.