Американска компания за спортни анализи и статистики по традиция предвиди класиране по медали на предстоящата Олимпиада в Токио. Игрите започват на 23 юли след едногодишно отлагане заради пандемията, а още не е ясно с колко атлети ще бъде представена България в тях.

Почти сигурно е, че делегацията ни ще е рекордно малка за следвоенния период, като досега 43-мата ни спортисти в Мелбърн през 1956 е най-ниската кота.

Според американската компания "Gracenote", която от 2004 г. опитва да предвиди (и успява с доста голяма точност) таблицата по медали, българският отбор го няма на картата. Не се виждаме сред топ 50 на нациите, като вероятният ни успех в Япония ще са един или два медала. Да вземем злато обаче не влиза в прогнозите на анализаторите от "Gracenote".

Ако тези мрачни очаквания се сбъднат, това ще е най-слабото ни представяне на летни игри от 69 години. В Хелзинки през 1952-ра взимаме само един медал. Дори в последните три Олимпиади, на които бележим категорично отстъпление в позициите си, имахме съответно 5 (в Пекин 2008), 3 и 3 медала (Лондон 2012 и Рио 2016).

Последното ни злато е на Румяна Нейкова (долу) от Пекин преди 13 години, а последнитя медал чисто хронологично донесе Мирела Демирева (на основната снимка) от Бразилия. Тя взе сребро в скока на височина на 20 август 2016-а.

Embed from Getty Images

Виртуалната прогнозна таблица по медали предвижда на върха да е САЩ с около 114 общи приза, от които 43 златни. Освен това компанията стига и по-далеч в прогнозата си - Щатите да вземат медали в 29 различни вида спорт, с което да бият рекорда на СССР (1980) и свой собствен от 2016-а. И в двата случая са спечелени отличия в 28 дисциплини.

Втори по медали според "Gracenote" ще е Китай с 85 (38 златни), а трети - атлетите, които представляват Русия под наименованието Руски Олимпийски комитет (заради наложените санкции от МОК). На тях са предвидени 73 медала, от които 23 ще са златни.

Япония, Нидерландия, Франция, Австралия, Великобритания, Германия и Италия оформят топ 10.

В следващата десетка изненадващо попада Индия с прогнозни 17 медала, от които 4 златни. На тази нация е отредено 19-о място, а Казахстан е 20-и (16 медала, 1 злато).

Преди тях във втората десетка са:

Унгария, Турция, Южна Корея, Испания, Украйна, Нова Зеландия, Бразилия и Канада.

След тях идват Кения, Полша, Куба, Швеция, Белгия, Грузия, Чехия, Дания, Ямайка и Азербайджан, а с това приключва топ 30. Не се предполага, че повече от пет други нации извън тези, ще спечелят злато на игрите.

А е сигурно, че нито една от тях няма да има повече от една титла. България е сред страните, от които шампион не се предвижда.

Разбира се, до игрите има още 3 месеца и всичко това са само прогнози, базирани на резултати в последните 2 години на спортистите в отделните надпревари. Преди 5 години, за Олимпиадата в Рио, "Gracenote" позна с доста добра точност първата десетка, а медалите на Щатите и Китай бяха също с много приемлив марж на грешката (до 7-8).

За България тогава предвиждането бе 6 отличия, ние се прибрахме с 3.