Една от най-култовите песни - част от ръгби културата по света, е застрашена от забрана в разгара на непрестанните разисквания около темата с расизма в последните седмици.

Скандалът с прочутата мелодия "Swing Low, Sweet Chariot" стигна и до британския премиер Борис Джонсън, който взе отношение.

От 60-те години песента се изпълнява хорово от десетки хиляди английски фенове по време на мачовете на националния тим. Това е част от фолклора на играта, нещо толкова символно и неизбежно, каквото е например хаката на отбора на Нова Зеландия преди мачове.

Но се оказва, че "Swing Low, Sweet Chariot" води началото си от американския щат Оклахома, а корените са на афроамерикански и индиански малцинствени групи там от края на 19-и век. В текста няма нищо, свързано с расова идентичност или дискриминация, но творбата се възприема като част от битката за свобода на тъмнокожите роби от щата.

И именно затова сега гласовете за забрана от ръгби мачовете се появиха и дори предизвикаха събрание на Ръгби съюза на Англия, за да се обсъди темата. През различни периоди на миналия век песента е изпълнявана в различни интерпретации от звезди като Джони Кеш, Ерик Клептън и Доли Партън.

"В основата си това е песен от времената на робството - каза професор Артър Джоунс от Университета по история и култура в Денвър, САЩ. - Не мога да повярвам, че в Англия я пеят по барове и на стадиони. Това е неуважение към нейната история. Нацистите са я забранили около Втората световна война, включвайки я в списък с произведения, подкрепящи "низша раса". Това е крайно, но също така не мисля, че трябва да се пее на спортно състезание от хиляди британци. Това е липса на образованост какъв е произходът на песента."

Премиерът Борис Джонсън обаче се изправи в защита на обратната теза.

"Струва ми се нелепо да се иска от хората да не пеят песен, която се е превърнала в обединителен химн около отбора им - каза британският министър-председател. - Не бива да се прекалява и да се прекосяват някои граници. Миналото на песента е известно, но не виждам какво общо има това с нейното влияние в ръгби и културата на този спорт. В него няма расови предразсъдъци."