Владимир Путин защити руската сензация във фигурното пързаляне Камила Валиева, която по време на игрите в Пекин добир световна извесност не само с гения си на леда, но и с допинг скандал.

Припомняме, че 15-годишната фигуристка впечатли всички с представянето си и изведе Русия до злато в отборната надпревара, но дни по-късно възникна проблема с нейна допинг проба, дадена няколко месеца по-рано.

В нея бе открито веществото триметазидин, което се приема при ангина и от хора с проблеми в сърцето.

В крайна сметка на Валиева бе позволено да се състезава и във волната програма, но целият скандал и напрежение около нея оказа огромно влияние на представянето.

По време на официалния прием, който Владимир Путин организира за всички олимпийски шампиони от последните зимни игри, президентът на Русия защити младата фигуристка.

"Тя погълна всички с таланта си. Изпълни всички най-трудни елементи в спорта с красота, нежност, сила и пластичност, а с труда си изведе спорта на друго ниво.

Подобно съвършенство не може да бъде постигнато със забранени вещества и манипулации. Всички добре знаем, че подобни вещества не се използват в спорт като фигурното пързаляне", сподели Путин.

Руският президент коментира и изхвърлянето на руските и беларуските олимпийци от Параолимпиадата, която започна само няколко дни след руската инвазия в Украйна.

"Изхвърлянето на тези атлети бе грубо погазване на принципите на спорта. Но не само, това бе погазване и на техните човешки права".