Раева: Световното по художествена гимнастика ще се предава на 5 континента

България се готви да организира силно световно първенство по художествена гимнастика, което ще се предава на 5 континента. Това разкри председателят на родната федерация по художествена гимнастика Илиана Раева.

Тя е амбицирана да направи първенство от най-висок клас, каквото не е правено досега. Шампионатът на планетата ще се проведе от 10 до 16 септември в "Арена Армеец".

За надпреварата в България ще пристигнат 886 души от 54 държави, като 176 ще са гимнастичките в индивидуалното и 215 гимнастички от 36 ансамбъла. "По време на финалите се очакват над 9000 български и чуждестранни зрители.

"Нашата цел е да сътворим събитие, което трябва задължително да бъде гледано и на което задължително трябва да се присъства. То ще бъде прекрасна изява в сърцето на нашата страна, както за спорта и нашите партньори, така и за града домакин. Събитието ще бъде следващият изключителен успех за България и Международната федерация по гимнастика с грандиозно присъствие на живо и чрез телевизионни предавания", каза Раева.

Тя добави, че има масирано изкупуване на билети от чужди делегации. "Добре е да призовем и родните фенове да се активизират, защото има масови заявки за билети от Русия, Япония и няколко други страни, които смятат да имат сериозни агитки", разясни Раева.

"Такова световно първенство не е правено. Била съм на повече от 30 световни първенства в различни роли - като състезател, треньор и съдия, и знам за какво става дума и мога да преценя", заяви Мария Гигова.

Раева благодари за подкрепата на държавата, която е осигурила 90% от необходимите средства. За световното първенство са отпуснати 1.260 млн. лева. Мария Петрова беше представена като посланик на световното.

"Вярвам, че ще успеем да организираме незабравим спектакъл. Желая от все сърце успех на нашите прекрасни и талантливи момичета", заяви Петрова.