Австралия е изправена на ръба на нечуван провал в ръгби - спорт, в който тази страна и нейните отбори се считат за институция.

Двукратните световни шампиони загубиха третия си мач на Мондиала във Франция - 6:40 от вдъхновения Уелс, с което имат две поражения и едва победа в група С. Разгромът дойде неочаквано, въпреки че проблемите на австралийския отбор се видяха още при сензационното 15:22 от Фиджи седмица по-рано.

Уелс пък загуби десетката си Дан Бигар с травма и ще се надява тя да не е сериозна, за да може флай халфът с огромен опит и влияние върху отбора да е готов за елиминациите. "Червените" се класираха за четвъртфиналите с победата.

Австралия е пред отпадане, след като е на трето място с 6 т. Фиджи също има 6 (но от два мача), като на 30 септември среща Грузия в решаващ мач за съдбата си, но и за тази на австралийците, и на грузинците (те са с 2 т. от два мача).

Ако Фиджи спечели, практически ще изхвърли от играта Австралия, на която остава само още една среща - с аутсайдера Португалия. Същия съперник срещат и играчите от Фиджи в последния им мач, като със сигурност няма да пропуснат да победят.

Така австралийците ще се надяват на победа на Грузия, но след това ще викат и за Уелс, който пък да бие грузинците, които също могат да завършат пред двукратните шампиони.

В деветте издания на световните първенства дотук, Австралия никога не е отпадала в групата. Три пъти отборът е елиминиран на четвъртфинал, веднъж е четвърти, веднъж трети, два пъти втори и два пъти първи.

В група В Шотландия очаквано победи Тонга с 45:17.