Александър Георгиев стана първият трансфер на новия шампион в Националната хокейна лига - Колорадо Аваланч.

Тимът взе вратаря, роден в Русе, от Ню Йорк Рейнджърс и го обяви за първи избор за следващия сезон. 26-годишният Георгиев играе за Русия като национален отбор, като именно под тази националност е картотекиран в НХЛ.

Но дори в представянено на трансфера му в сайта на лигата отново бе подчертано - "с български произход".

Вратарят проби в Рейнджърс преди 2 сезона, а през миналия започна като основен избор в Ню Йорк, за да остане резерва на опитния Игор Шестьоркин (който си е роден в Русия) в заключителната част на редовния сезон и плейофите.

Но в Колорадо идва като титуляр - това заяви и генералният мениджър на шампионите, легендата Джо Сакич.

ПРИПОМНЕТЕ СИ КАК КОЛОРАДО СТАНА ШАМПИОН>>>

"Ние сме развълнувани, Александър също е развълнуван - каза босът, някога велик голмайстор и шампион със същия тим. - Очакваме, че той няма да има никакъв проблем с напрежението и изискванията към отбора ни, които са високи.

Все пак идва от Рейнджърс, там нещата са подобни. Той ще е номер едно на старта на сезона, а Павел Француз (чех) ще е №2. Нямаме съмнение, че Георгиев има качествата да е първи избор и то - на отлично ниво."

Колорадо се раздели с Дарси Къмпер, който бе основен страж на тима в шампионския сезон.

Той е свободен агент и отборът реши да не преподписва с него.

Георгиев е с 6 години по-млад, обещаващ и вероятно той е дългосрочна перспектива за отбора, от който се очаква догодина отново да е основен фаворит за Купа "Стенли".