Олимпийският шампион по фигурно пързаляне при танцовите двойки от Торино 2006 Роман Костомаров публикува в канала си в Телеграм видео, на което плува с протезите на краката си.

На кадрите се вижда как той плува от едната страна на басейна до другата, а руснакът е подписал видеото: "Вървим, бягаме и сега плуваме. Само напред".

"Добър начин, да плуваш без ръце и с протези е да плуваш като делфин. Може да не е бързо, но е възможно", добавя Костомаров, цитиран от БТА.

По-рано той публикува видеоклипове, на които прави упражнения във фитнеса с протезите, бяга и дори тренира с футболна топка.

На 6 юли Костомаров беше изписан от болницата, след като на 10 януари беше приет в реанимация заради тежка плевмония. В продължение на две седмици той беше поставен на апаратно дишане, в резултат на което кръвта се насищаше с кислород. В началото на февруари руснакът претърпя ампутация на двата крака и на пръстите на двете ръце. На 20 февруари стана известно, че фигуристът има спазъм на мозъчните съдове, но лекарите бързо се справиха със ситуацията.

На 22 август Костомаров се появи на леда за първи път след боледуването на галаспектакъла на Иля Авербух "Любовни писма" в Сочи. Той излезе с маратонки в края на номера на съпругата си Оксана Домнина. По-късно от шоуто на Авербух съобщиха за ТАСС, че олимпийският шампион ще участва във всички останали събития от сезона.

46-годишният Костомаров спечели златен медал заедно с Татяна Навка при танцовите двойки на зимните олимпийски игри в Торино 2002. Двамата са още двукратни световни и трикратни европейски шампиони по фигурно пързаляне, както и победители във финала на сериите Гран При.