Сериозен скандал се разрази между олимпийската ни шампионска в гребането Румяна Нейкова и министерството на околната среда и водите в лицето на министър Борислав Сандов.

Причина за напрежението стана река Ропотамо, на която близо 50 години гребците на България водят част от лятната си подготовка, използвайки и морската спортната база край Созопол. Мотивът на министър Сандов е, че тренировките в реката нарушават екологичното равновесие.

Пред БНТ коментра по казуса направи Румяна Нейкова, която е национален селекционер, нейният съпруг Свилен е президент на федерацията, а синът й Емил е най-голямата ни надежда в този спорт и световен шампион за юноши.

"Преди да се преборим с другите държави, трябва да се преборим с нашата.

След историите в Белмекен с подготовката, сега ни забраняват да тренираме на река Ропотамо. Нарушавали сме екоравновесието ѝ? А 50 години, досега, не го ли нарушавахме?! Не знаем къде ще продължи подготовката ни. Подали сме молба до МОСВ от 13 януари, но до момента няма отговор.

Имали сме само телефонни разговори с министър Сандов и заместника му Тома Белев, но те ни предлагат всичко друго, но не ѝ река Ропотамо. Тя е единственият водоем, който по това време на годината нашият спорт може да ползва", сподели тя.

Коментар от министър Сандов все още няма, като се очаква по казуса да се намеси и спортният министър Радостин Василев, който обаче в този момент е в Пекин за зимната Олимпиада.