Александър Георгиев ще се размине със световното първенство по хокей на лед, след като лекарите на Ню Йорк Рейнджърс го спряха да пътува с руския отбор.

Роденият в Русе български вратар, който се състезава за Сборная, направи силен сезон в НХЛ, но отборът му пропуска плейофите. И това освобождаваше Георгиев да играе за руския тим на световното.

Днес медията sports.ru обаче съобщава, че трима вратари от НХЛ отпадат от сметките на руския селекционер Валери Брагин - Георгиев, Игор Шестьоркин и Антон Худобин. И тримата са контузени.

Първенството пропускат още девет звезди от суперлигата зад Океана, сред които Александър Радулов и Никита Кучеров, две от руските звезди. И двамата са отказали повиквателни, за да си почиват.

Цели 21 играчи, които са били в полезрението на Брагин, участват в плейофите на НХЛ и няма как да се включат от старта на турнира в Латвия, който е на 21 май.

Сред тях също има звездни имена - Александър Овечкин и Евгений Малкин са най-големите фигури, но там са и Капризов, Гусев, Самсонов (също вратар)...

Русия не е печелила световно злато от 2014 г., но е актуалният олимпийски шампион и най-титулуваната хокейна нация изобщо - естествено, приемана като наследник на СССР в този спорт (официално световната федерация я приема за такъв).

С общо 27 златни медала, този тим води пред Канада само с една титла (26 за родината на хокея).