Наказанието на Русия от страна на световната федерация по лека атлетика може да бъде отменено съвсем скоро. През 2015 година руската федерация получи забрана за участие в международни състезания след разкрития за спонсорирана от държавата допинг политика, като тогава спортният министър на страната Витали Мутко определи случилото се као “временен проблем, който може да бъде разрешене”.

Е, повече от пет години по-късно, това все пак изглежда ще се случи. Шефът на световната атлетика лорд Себастиан Коу направи изявление, в което обяви, че Русия върви по пътя към възстановяването на доверието.

“Това не е краят, а всъщност началото на едно дълго пътешествие, в което руската федерация ще трябва да работи неуморно, за да възстанови изгубеното доверие”, каза Коу, но не се нае с конкретна дата за завръщането на Русия обратно в световната лека атлетика.

Част от стъпките пред руснаците са много повече допинг тестове както и наказания за регионите, които отказват да приемат промените. В плана има графика за ръководството на спорта, антидопинговия режим, както и информираността на атлетите относно антидопинговата политика.

На 17 или 18 март ще бъде взето решение дали руските лекоатлети, които доказано са чисти, ще могат да участват на Олимпиадата в Токио това лято.