След като вчера от Международният олимпийски комитет обявиха, че руски и беларуски спортисти няма да могат да участват в традиционния парад на нациите, с който се открива всяка една Олимпиада, от Русия не губиха време да отговорят на международната организация.

Говорителката на външното министерство на страната Мария Захарова излезе с позиция, разпространена от агенция "ТАСС", в която обвинява МОК в дискриминация.

"Възмутени сме от безпрецедентните дискриминационни условия, наложени от МОК на руските спортисти, които са принудени да се състезават с така наречения неутрален статут. По този начин те всъщност биват принудени да се откажат от всякаква връзка с родината си", обяви Захарова.

Така по-малко от 24 часа, след като от МОК открито заявиха, че Русия "политизира спорта", от руската федерация отвърнаха на удара с доста сериозни критики и обвинения, изложени в позицията на външното министерство на страната.

"Подобни решения показват до каква степен МОК се е отклонил от принципите си и е потънал в расизъм и неонацизъм. Международното спортно движение е разцепено и политизирано, а организацията следва примера на определена група държави и на практика действа като инструмент за нелоялна конкуренция", гласи още позицията от руска страна.

И се добавя, че Русия изцяло се застъпва за развитието на международното спортно сътрудничество, основавайки се на принципите на равенство и срещу дискриминацията, осигурявайки равен достъп до спортни състезания за всички без изключение.

Междувременно от МОК обявиха, че са подготвили флаг и химн за спортистите, които се състезават с неутрален статут на Олимпиадата в Париж.

В Токио и Пекин, когато ставаше дума за награждаване на атлети в подобна ситуация, конкретно от Русия, при качването им на подиума бе свирен фрагмент от Първия конценрт за пиано и оркестър на Пьотър Чайковски.