Двукратният олимпийски шампион от игрите в Токио - Евгени Рилов, е нарушил наложената му от Международната федерация по плуване забрана да не участва в никакви състезания.

Руснакът получи тежкото наказание заради участие на митинг в подкрепа на руската инвазия в Украйна, като дори носеше знака "Z", символ на подкрепа с действията на родината му.

Въпреки наложената му санкция, най-добрият плувец в дисциплина гръб в света, е взел участие в руския национален шампионат през уикенда.

Този шампионат е официална надпревара, резултатите от която се отчитат от Световната федерация и също така имат значение за получаването на квоти за международни състезания.

Именно заради това участието на Рилов е неправомерно, като по случая ще започне разследване, а руският шампион може да отнесе още по-сурови санкции.

През миналото лято Рилов спечели златните олимпийски медали в дисциплините 100 и 200 метра гръб, като също така завоюва и сребро с руската щафета. Освен това на сметката си 25-годишният плувец има и бронз от игрите в Рио.