Българската шахматистка Нургюл Салимова даде първо интервю на българска земя след големия си успех в Световната купа по шахмат.

Там тя достигна до големия финал и се класира за турнира на претендентите през следващата година.

Пред дома си Салимова беше посрещната от репортери, като отговори на няколко въпроса.

"Изморително беше, 40 дни играя шах, Световната купа беше много дълго състезание,, финалът беше много стресиращ. Най-трудното беше да издържа психически и това, че в момента не мога да прегърна родителите си, а давам интервюта".

Това че съм сама на турнира не е нещо ново. От малка съм свикнала на това. Въпреки това винаги съм продължавала да работя и да давам най-доброто от себе си. Обичам да играя шах, знам че съм талантлива и че ако се трудя, ще се представя добре за себе си, за родителите си и за страната ми.

Имам турнири постоянно, а голямата ми цел е да стана гросмайстор за мъже. Имам и турнир на претендентите, за който се класирах от този финал. Това е през април следващата година. Целта е да се представя достойно там.

Много съм емоционална последните дни и много се радвам, че срещам такава любов и подкрепа от хората и се радвам, че оценяват това, което правя", каза Салимова пред медиите.