Главният треньор на българския национален отбор по биатлон Александър Касперович напуска поста си.

Причината за раздялата са документални проблеми за руснака след санкциите, наложени заради инвазията в Украйна.

Спецът даде интервю пред медия в родината му и призна, че има желание да остане на работа в България, но това е много сложно и затова двете страни ще се разделят.

"Договорът ми изтича на 30 април. От федерацията вече ми предложиха да го продължим. В близките дни трябва да дам отговор. Съществуват обаче много организационни трудности.

За да продължа работа, трябва да се удължи визита ми. Аз имам разрешение за пребиваване в България, но то не ми дава право да се намирам в шенгенската зона. Всичко това е много сложно. Смятам, че няма да се получи с продължаването на договора", споделя Касперович.

Санкциите към Русия заради инвазията в Украйна правят невъзможно изваждането на шенгенски визи за Касперович и сънародника му Виталий Норицин, който също е част от щаба на националния отбор. Така те не могат да пътуват с него за лагери и състезания и съответно да си вършат работата.

Иначе Касперович заявява, че е доволен от взаимодействието си с федерацията и работата си в България. 64-годишният специалист също така не скрива изненадата си, че в централата ни цялата работа вършат само трима души.

"Това са президентът, който се занимава с най-важните въпроси, изпълнителният директор и мениджърът. Натоварването върху тях беше много голямо, но се справиха. От друга страна, когато има малко служители, всеки е абсолютно наясно с функциите си. Така всички възникнали проблеми се решаваха много бързо", разказва Касперович.

Въпросните трима души са президентът Екатерина Дафовска, генералният секретар Васил Сивков и мениджърът Димитър Янаков.

Официално решението за бъдещето на треньора ще се вземе на 14 април, но по всичко изглежда, че раздялата е сигурна.