Тайбе Юсеин спечели бронзов медал от олимпийския турнир по борба в категория до 62 килограма.

Българката се нуждаеше от само 56 секунди, за да победи рускинята Любов Овчарова с 10:0 точки. Светкавичният успех носи втори медал за България от Игрите след среброто на Антоанета Костадинова в стрелбата.

30-годишната Юсеин е световна шампионка от първенството през Будапеща през 2018-а и двукратна европейска шампионка.

Родената в Кубрат състезателка имаше големи проблеми преди Олимпиадата, тъй като 9 месеца беше извън тепиха заради операция на кръстни връзки. Освен това наскоро нейният баща почина.

Това бяха сред причините тя да приеме изключително емоционално успеха си днес. Нямаше емоция в представянето й, тъй като нещата приключиха изключително бързо. Сред треньорите на рускинята Овчарова бе българинът Симеон Щерев.

"Все още не мога да осъзная какво постигнах, но като се прибера в България може би ще го усетя. Наставленията ми бяха да наказвам всяка една грешка. Не ме е яд за загубата от японката. Направих всичко, което можех за момента и просто тя не сбърка. Щастлива съм, че днес успях да покажа това, което мога", заяви бронзовата медалистка.

Тайбе Юсеин стигна до схватка за бронза след загуба с 2:3 срещу представителката на домакините Юкако Кауай. На осминафиналите се наложи с 4:1 над Лайс Нунеш (Бразилия) и с 10:0 срещу Болортуя Хурелхуу (Монголия).

Снимка: Getty Images