Американските атлети са били посъветвани от ръководителите на местния Олимпийски комитет да избягват всякаква форма на протест в Токио следващото лято.

На спортистите е било съобщено, че всеки, който използва Олимпиадата за изразяване на политически протест, ще понесе съответните последствия, без да се уточнява какви са те.

Предупреждението идва, след като двама атлети протестираха по време на химна на страната на Панамериканските игри в Перу.

Фехтовачът Рийс Имбодън коленичи на подиума, докато състезателката по хвърляне на чук Гуен Бери вдигна високо свития си юмрук, знак на движението "Black power" (Черна сила).

Двамата са на 12-месечна пробация заради действията си, като ще бъдат разследвани от Американския олимпийски комитет и участието им на Олимпиадата е под въпрос.

Медиите в САЩ твърдят, че всеки олимпиец ще бъде принуден да подпише договор, според който гарантира, че няма да изрази никаква политическа, религиозна или позиция свързана с расата и сексуалната си ориентация.

Като също така обещава, че няма да коленичи на американския химн по време на Игрите.

Тази форма на протест стана актуална преди точно три години, въведена от куотърбека Колин Каперник.

Започнатат от него вълна обхваща все повече атлети, във всеки един спорт. Най-активни са афроамериканците, които са по-голямата част от олимпийската делегация на САЩ.

Коленичене по време на химна се наблюдава основно в американския футбол, но и в доста други спортове. Все повече чернокожи атлети пък се качват на подиума с високо вдигнат юмрук. Правят го основно на местно ниво, но спроед американските медии е въпрос на време тази форма на протест да стане масова и пред очите на целия свят, а какво по-удобно място от Олимпиадата. 

Припомняме, че това направиха Томи Смит и Джон Карлос по време на игрите през 1968-а.

Наскоро капитанката на женския футболен тим на САЩ - Меган Рапино, която е хомосексуална и една от популярните ЛГБТ активистки в страната, няколко пъти нападна остро президента Тръмп. 

Острите й думи срещу президента я направиха една от най-популярните спортистки в страната, като тя ще изведе родината си и на Олимпийските игри в Токио.