"Понякога ние бъркаме това да имаме добра работа с това да изпълним в живота си целите, които си поставяме". Думите не са на Колин Каперник, но са казани за него.

От три години той няма работа, но не го жалете с мисълта дали има какво да сложи на масата у дома. Финансово все още се държи. Неговата мисия обаче се оказа далеч по-различна от тази да играе футбол (в американския му вариант).

Той разтърси Америка, раздели мнения, поляризира отношението към себе си, но едно е сигурно. Кап, както го знае всеки зад Океана, се превърна в легендарна фигура.

Той вдигна най-големият спортен бунт от Мохамед Али насам, разклати авторитета и спокойствието на президента Тръмп, предизвика обидни квалификации и възмущение от милиони, които гледат като вманиачени най-любимия спорт на Щатите... Но е и герой за вероятно не по-малко хора.

След поредната награда за активната му гражданска позиция

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Три години минаха от 22 август 2016-а, когато Каперник за първи път седна по време на химна. Беше на предсезонен мач на неговия Сан Франциско 49. Куотърбекът, който е най-важната фигура и обикновено - голямата звезда на един от отбор в НФЛ, даде тон.

Седмица по-късно застана на едно коляно по време на химна.

"Казаха ми, че да седя е неуважително към ветераните, дали живота си за Съединените щати. Приех аргумента и затова коленичих на един крак. Мисля, че ясно показвам срещу какво го правя.

Социалните несправедливости, неравностойното отношение, ужасните условия и липса на права в хората с различен цвят на кожата в Америка. Най-вече чернокожите, но не само. Те трябва да знаят правата си, а страната - да ги спазва".

Каперник излиза от кожата на скъпоплатена футболна звезда и започва да гледа по друг начин на света през декември 2015-а. Тогава в квартала Бейвю е застрелян Марио Уудс, след като полицията го обгражда. Убиват го на улицата, пред стотици свидетели.

Обявен за "опасен и въоръжен", Уудс е застпелян с 21 куршума от полицаите, включително 2 в главата и 6 в гърба. Случката разтърсва Америка, още повече, че има и любителски видеа, които я правят нещо като риалити, само че твърде стряскащо.

Но е "всяко чудо за три дни", а последствията са 4-5 понижения на провинили се ченгета и някое и друго дисциплинарно наказание в участъка в Сан Франциско.

В игра за Сан Франциско 49

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Каперник и годеницата му Неса Диаб са потресени, това е квартал на 15 минути от мястото, където и те живеят в града. Махала, основно населявана от тъмнокожи.

Сезонът в НФЛ тогава за Колин е свършил, защото отборът му не е достигнал плейофите. Но в следващите месеци той решава, че трябва да направи нещо, базирано върху известността му и това, че пред телевизорите за всеки мач застават милиони американци - бели, черни, всякакви.

И започва в предсезонен мач, за да продължи в началото на сезона през септември 2016-а. Коленичи на химна. Първо е сам, после - подкрепен от повечето си съотборници. На третия мач коленичат и противниковите играчи. Не всички, разбира се.

Отзвукът е гръмовен. Медиите, излъчващи мачовете, са засипани от протестни обаждания и писма. "За какви се мислят тези скъпоплатени звезди?", е основният мотив. Има обаче и огромна подкрепа.

През същия септември 2016-а се случва нов голям инцидент, като полицаи застрелват след преследване Терънс Кръчър и Кийт Скот. Каперник обува върху футболните си чорапи такива, върху които има прасета в полицейски униформи.

Нова лавина от критики, включва се и Тръмп.

"Ако не му харесва Америка, да си намери държава, където ще му е по-добре", заявява президентът в свой стил. Той напуска възмутен ложите преди началото на мач от плейофите, където е поканен от собствениците, след като 90 процента от играчите коленичат на химна по примера на Каперник.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На 1 януари 2007 г. Сан Франциско губи от Сиатъл в плейофите и това е последният мач на куотърбека. Договорът му за 124 милиона долара (плюс бонусите - около 150 милиона) е прекратен. Остават 4 сезона по него, Каперник е загубил само от това около 100 милиона.

Без да броим рекламните контракти, защото всеки един спонсор го изоставя, освен Nike. Компанията продължава да го подкрепя, макар и без официално споразумение и финансови взаимоотношения.

Но през тази година заради неговото мнение бе спряна от производство серия спортни обувки с американското знаме върху тях.

Просто защото Кап посъветва фирмата, че може да има лавина от недоволство от хората, които все по-често виждат знамето като обида за липсата на елементарни права в страната.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Знай правата си".

Така кръщава оранизацията, която създава след напускането на НФЛ. Трета година никой не го взима в отбора си като свободен агент, въпреки че той бе един от силните куотърбек играчи в лигата. Стигна и Супербоул през 2013-а.

Нито един собственик не смее да рискува с Каперник, притесненията са за твърде поляризиран ефект от това.

Ако искате сравнение с далеч по-популярния европейски вариант на играта, това е като в момента играч от ранга на - да речем - Нголо Канте или Кевин де Бройне (страхотно добър, някъде от нивото под най-големите звезди) да седи без отбор три години заради политическите му възгледи.

"Знай правата си" организира лагери за млади хора, за деца и тийнейджъри, семинари, образователни курсове.

От Маями до Калифорния, организацията преподава история на Америка, бизнес-администрация, право, спортни дисциплини. Нещо като безплатно училище за квартали и градчета, които не могат да си позволят такова.

Каперник е инвестирал около 7 милиона свои пари в това, а останалото са огромни дарения от някои от най-големите звезди в спорта и шоубизнеса.

Той завърши за около 10 месеца след освобождаването от Сан Франциско 49 мисията си, наречена 1-милионното дарение. Толкова пари раздаде под форма на благотворителност на близо 50 различни организации в страната.

Понякога го смятат за твърде краен, а и не се харесва култът, който се създава към него. Нито сравненията с хора като Малкълм Х или Мохамед Али. Протестът му е често асоцииран само с правата на тъмнокожите, но не е толкова просто.

Подкрепят го и много атлети, актьори и бизнесмени, които са с бял цвят на кожата.

С треньора на Голдън Стейт в НБА - Стив Кър

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Коленичат и днес - футболисти, баскетболисти, както и отборът за жени в европейската версия на футбола, който стана световен шампион наскоро. Част от него също протестираше на химна.

"Движението ни "Знай правата си" има нужда от всеки, който иска да помогне", каза в едно от много малкото си интервюта за тези три години.

И поясни десетте му основни принципа, които следва организацията, а тя вече има хиляди членове и доброволци из Щатите:

Имаш право да си свободен

Имаш право да си здрав

Имаш право да си брилянтен в това, което правиш

Имаш право да се чувстваш сигурен

Имаш право да обичаш и да бъде обичан

Имаш право да си смел

Имаш право да си жив

Имаш право да имат доверие във възможностите ти

Имаш право на образование

Имаш право да познаваш правата си.

Каперник сам обикаля на доста от лагерите и говори пред младежите.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Получава награди, включително "Гражданин на годината" от списание GQ, "Мохамед Али" за наследство в спорта от Sports Illustrated, както и - не се смейте - "За принос към обществото" от Националната футболна лига. Същата, която го отхвърли като недостоен да играе в нея.

На 31 години Колин Каперник продължава да тренира здраво между другите си ангажименти и иска да играе отново. Едва ли ще се случи.

Милиони го смятат за нахалник, обиждащ американския начин на живот и поругал химна и флага.

Още повече обаче виждат в него някой, жертвал удобния си начин на живот, около 100 милиона долара сигурни пари и кариера в спорта, за каквато мечтае всеки американец, за да се бори за нещо далеч по-сериозно от лични облаги.

Със сигурност Кап е легенда. Различен е и направи нещо, което не се е случвало в Америка по спортна линия от времето на Али.

Той разтърси страната от бездомните под мостовете на Филаделфия до президента в Белия дом.

Подкрепа в различни градове му оказваха не само общностите на тъмнокожи или латиноси

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos