Обтегнатите отношения между Северна и Южна Корея продължават, а поредното доказателство за това дойде посредством спорта - по време на Азиатските игри. Южнокорейските стрелци спечелиха златото в стрелбата от 10 метра по подвижна мишена, а със среброто останаха техните съседи, като те взеха първи медал за страната си.

Вместо обаче да се зарадват на постижението си, те решиха да превърнат всичко в политическа демонстрация, започвайки с това, че отказаха да се обърнат към флага на Южна Корея, който бе издигнат най-високо под звуците на химна настраната.

След това продължиха и по време на общата снимка, на която по традиция всички медалисти се прегръщат и позират за фотографите. Бронзовите медалисти от Индонезия се качиха най-високо на подиума, редом до шампионите, но стрелците на Северна Корея отказаха да се включат в това действие.

Един от южнокорейските спортисти опита да стопи ледовете и потупа по рамото свой колега от съседната страна, опитвайки се да го заговори, но не бе удостоен дори и с поглед.

Тази случка дойде броени часове, след като олимпийския съвет на Азия позволи на Северна Корея да продължи да използва своя флаг на Игрите, макар да изтърпява наказание за това, свързано с нарушения на допинг правилата.

Азиатските игри се провеждат в китайския град Ханджоу.