Олимпийските игри в Токио това лято ще преминат без участие на спортисти от Северна Корея.

След като Олимпиадата бе отложена с година заради пандемията от COVID-19, сега именно вирусът е причината за отказването на КНДР.

Този ход слага и край на надеждите на Южна Корея да използва Игрите в японската столица като добър момент за преговори със северните си съседи относно граничната ситуацията между двете държави.

На зимната Олимпиада през 2018 година двете страни участваха като един отбор, което доведе до редица исторически моменти, включително разговори между ръководители на двете съседни държави - президентът на южнокорейците Мун Дже-Ин и сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, Ким Йо Джонг.

Снимка: АР/БТА

Опитите за нормализиране на отношенията между двете Кореи, най-вече от южнокорейска страна, не са нещо ново. В края на миналата година се появи предложение за съвместно домакинство на Младежката Олимпиада през 2024 година.

От Пхенян твърдят, че нямат нито един случай на коронавирус, но експертите не вярват на тази информация.

Това ще бъде първа лятна Олимпиада без участието на Северна Корея от 1988 година насам. Тогава КНДР бойкотира Игрите в Сеул по време на Студената война.

През 2016 година в Рио севернокорейските спортисти спечелиха общо 7 медала - 2 златни, 3 сребърни и 2 бронзови.

Снимка: АР/БТА

Новината идва само часове, след като от Осака официално поискаха щафетата с олимпийския огън да не минава през града заради нарастването на случаите на хора с COVID-19. Като цяло ситуацията в Япония е тревожна и има опасения от възможна четвърта вълна на заболяването в страната.

Игрите това лято в Токио са от 23 юли до 8 август.