Магнус Карлсен не дава много интервюта. Не мисли, че силата му е в медийните изяви. И резултатите на норвежеца в професията му - шахмата, показват, че вероятно е прав.

Но пред английския в. "Гардиън", човекът с прякор "Моцарт на шаха" проговори. Има достатъчно теми, по които да си говориш с него в момента.

Като се тръгне от доминацията му в спорта, където преследва рекорд по поредни мачове без загуба (трябват му още 4 до 111).

Мине се през почти достигнатия максимален рейтинг на ФИДЕ в историята на шахмата, за да се завърши с любопитния детайл, че преди три седмици оглави класирането в онлайн играта Fantasy Premier League сред над 7 милиона футболни маниаци по света.

Всяко негово изявление е любопитно, защото винаги успява да изненада в мисленето си. Вероятно точно там е тайната на успеха в спорта за бързи умове.

Снимка: AP/БТА

"Аз нямам богата обща култура, както си мислят хората - започва Магнус в интервюто. - Не правя някакви различни неща в свободното време от другите хора. Гледам мачове, футбол и НБА... Играя също така - пак футбол и баскетбол, когато има къде, с кого и как. И работя върху отбора ми във фентъзито, очевидно.

Когато Мохамед Салах вкара два гола на Уотфорд през декември, отборът ми се оказа на първо място в света. Беше забавно, гледах мача на Ливърпул и се почувствах супер след попаденията му. Аз не мисля, че съм добър във фентъзи футбола, просто имам късмет. Но е забавно."

Карлсен признава, че в тази работа няма тайни или магия. Гледа много мачове, особено в Англия. Следи статистики, чете отзиви и анализи. "Ако знаеш цифрите, имаш по-добър шанс. Същото е в залозите", подмята.

Престоят му като №1 във фентъзито не бе дълъг, но той се гордее с него. Доста по-сериозно като продължителност е времето, в което е на върха в ранглистата на ФИДЕ.

Карлсен дава интервюто в Лондон, където играе на благотворителен турнир срещу 21 британски бизнесмени и няколко талантливи деца. Каузата е на фондация, подкрепена и от някои от неговите спонсори.

Преди старта на партиите казва със съвсем сериозен тон, че "иска да разбие всички на дъската за шах, включително децата". После уточнява, че е шега. Но не личи по изражението му.

Печели всички партии за около час общо, като в пет минути от това време си говори с шестгодишно хлапе, което го впечатлява с познанията си за играта.

После заговаря за рекордите.

"Не броях поредните мачове без загуба, когато ми казаха, че са станали 100 - свива рамене. - Естествено, че е повод за гордост, страхотно е! Сега съм до 107, а във Вайк ан Зее (започва в събота - б.а.) ще опитам да стигна 111. Знам, че това е рекордът."

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Спорно, тъй като постижението на руснака Тивяков е направено с мачове, сред които има доста по-слаби противници и турнири от по-ниска категория.  Карлсен се шегува по темата.

"Никога не съм приемал нещо от постиженията ми много сериозно, но да сравняваш моята серия с тази на Тивяков е все едно да сравниш килограм портокали с килограм ябълки - говори норвежецът. - Пак подчертавам - аз не живея с обсесии за такива постижения. Хем е престижно и се чувстваш готино, хем реално не означава, че си покорил Марс. Някой ден ще чуеш анекдоти по темата, някой виц или история. Но нищо повече от това."

Карлсен гледа концентрирано и някъде "зад кадър" дори, когато дава интервю. Той сякаш е някъде другаде. Неслучайно другите играчи - бивши и настоящи, говорят за него като за психологически най-устойчив в света на шахмата.

"Самочувствието е най-важно в нашия спорт. Както и да уловиш позитивната вълна - казва световният шампион. - Много е трудно да имаш тази увереност, да я натрупаш и поддържаш. Крехка е обаче и лесно можеш да я изпуснеш."

Следва конкретен пример. В един мач през април 2019-а срещу гросмайстора от Нидерландия Аниш Гири...

"Той ме изненада в дебюта. И аз реших, че трябва да отвърна с нещо, което психологически да направи партията неприятна за него. Започнах да правя странни ходове, нелогични и наглед - безумни. Имах самочувствието да го направя. Не играех срещу позицията на дъската, а срещу човека. И спечелих. Гледах го как изпада в колебания, агонизира... Беше уплашен. Аз не бях заради увереността ми, иначе позицията ми бе по-слаба."

Друг фактор за тази увереност и за цялостното отлично състояние на Карлсен е щастието у дома. Първата му наистина сериозна връзка вече не е тайна от месеци - със студентката по криминология Елизабет Джоне. Видимо тя дава допълнителна доза стабилност и спокойствие на Магнус.

Състоянието му се оценява на над 10 милиона долара, а глобалната му популярност може да се сравнява с тази на Каспаров и Фишер - двете най-големи икони на спорта шахмат. Разбира се, във времена, в които социалните медии са голямото оръжие на тази популярност.

"Искам повече хора да следят шахмата - казва шампионът. - Ако това е чрез мен и моите победи, супер. Аз не съм някакъв оракул, някакъв вожд или нещо такова. В момента съм №1, но през годините е имало фигури, които мога да гледам само с почит.

Добър съм, но не съм номер едно за всички времена. Когато видиш как някой като Каспаров е бил на върха в ранглистата близо 20 години без прекъсване, става ясно защо. За да имам такава доминация, аз трябваше да съм станал шампион на 10 години, сега съм на 30. Затова не съм №1 в историята. Поне - не още... Гладът да продължа да бъда на върха и да печеля не отслабва."

Снимка: AP/БТА