САЩ не успя да спечели за трети пореден път олимпийското злато в отборната надпревара при жените в спортната гимнастика.

Американките отстъпиха на Олимпийския комитет на Русия, под каквото име се състезават руските гимнастички на Игрите в Токио и така не стигнаха до титлата, както се случваше на последните две Олимпиади.

Това е второ злато в дисциплината за руската гимнастика след разпадането на СССР. Съветския отбор имаше девет титли в девет участия на олимпийски игри от 1952 до 1988, а през 1992 в Барселона златото бе за ОНД - отбор, съставен отново от съветски гимнастички, но който не се състезаваше под името и флага на Русия, точно както и сега.

В последните 29 години рускините имаха пет сребърни и един бронзов олимпийски медал като отбор. За този период американките пък спечелиха три пъти, като освен през 2012 и 2016, сториха това и през 1996 в Атланта.

Снимка: Getty Images

В Токио американките понесоха удар, след като най-добрата им състезателка, легендата Симон Байлс, се оттегли от участие след изпълнението си на прескок, за което получи оценка от 13.766 - най-ниската ѝ на този уред в цялата ѝ кариера досега. 

Първоначално официално бе съобщено за медицински проблем, но по-късно от американския лагер съобщиха, че Байлс има "психично неразположение"

Всичките съотборнички на четирикратната олимпийска шампионка, както и всички рускини, постигнаха по-високи резултати. 

Снимка: Getty Images

Русия, в състав Лилия Акхаймова, Виктория Листунова, Ангелина Мелникова и Владислава Уразова, завършиха с общо 169.528 точки, които им стигнаха за историческото злато. Американките останаха втори със 166.096 точки, а с бронзовите медали се задоволиха представителките на Великобритания - 164.096.