България остана без медал от Световното първенство по вдигане на тежести в Богота, Колумбия.

Последните ни надежди за отличие в двубоя бяха Васил Маринов и Дейвид Фишеров, които тази нощ излязоха в категория до 102 килограма.

Васил Маринов остана на девето място в крайното класиране с общ двубой от 377 килограма, макар да бе четвърти след изхвърлянето. Фишеров пък усети остра болка в коляното още при първия си опит на 174 килограма в изхвърлянето, което го отказа от участието.

Така България завърши първенството без медал в двубоя. Все пак малка утеха за родните щанги са двете отличия в отделните движения и поставеният световен рекорд.

Той бе дело на младият Карлос Насар, който в категория до 89 килограма изтласка рекордните 220 кг. Насар обаче така и не записа успешен опит в изхвърлянето, заради което дори не бе включен в крайното класиране.

Отличие в отделните движения имаше и Божидар Андреев, който в катеогрия до 73 килограма изхвърли 154 кг, а това му осигури второто място. В изтласкването обаче той не успя да се справи с нужните му 190 кг и остана на крайното четвърто място, на крачка от медалите.

За сравнение, преди година на Световното в Ташкент, България имаше злато и бронз в двубоя, както и пет отличия в отделните движения.