Единствената ни представителка на Световното първенство по лека атлетика в САЩ - Милица Мирчева, завърши маратона с престижното 15-о време.

Тя пробяга 42-километровото трасе с време от 2:30.20 часа, като остана на минута от собствения си национален рекорд и времето, с което си осигури участние на шампионата на планетата.

Все пак представянето на Мирчева бе силно, защото с 15-ото си време тя се нареди след елита на женския маратон.

Едва ли е изненада за някого, че три африканки окупираха почетната стълбичка, като златото е за Готитом Гебресласе от Етиопия, която пробяга дистанцията за 2:20.57 часа, се 10 минути по-бързо на от нашата Милица.

Това бе първи медал от толкова престижно ниво за Гебресласе и втора титла за Етиопия в женския маратон след 2015-а. Страната обаче затвърди превъзходството си над големия съперник Кения, като освен днешния триумф, вчера спечели и в мъжкия маратон.

Снимка: Getty images

На второ място завърши Джудит Курир от Кения, едва на 7 секунди зад шампионската, а трета се нареди Лона Салпетер. Макар да представлява Израел, атлетката е родена в Кения, където прекарва първите 20 години от живота си и се формира като бегач.

Снимка: Getty images

Ако не броим кенийката под израелски флаг за представителка на европейското бягане, то Милица Мирчева се нареди втора сред представителките на Стария континент и общо трета, защото Израел е част от Европейската федерация по лека атлетика.

Сред родените в Европа състезателки единствено британката Джес Пиасецки завърши пред Мирчева, с 1:39 минути по-бързо време.

Снимка: Getty images