Невероятната Шели-Ан Фрейзър-Прайс спечели своята пета световна титла в спринта на 100 метра при жените.

Голямата звезда на Ямайка го стори с бягане за 10.67 секунди, което бе и нов рекорд на световните първенства.

35-годишната ветеранка успя да подобри рекордна на Марион Джоунс от 1999-а, който бе 10.70 секунди.  Първата титла на Фрейзър-Прайс дойде още през 2009-а в Берлин, като след това тя спечели златото и от шампионатите в Москва (2013), Пекин (2015) и Доха (2019).

Освен пета титла в спринта на 100 метра, за Фрейзър-Прайс това бе общо десето злато от Световно първенство, като прибавим и щафетите, а от Олимпийски игри тя има три златни, четири сребърни и един бронзов медал.

Едва ли е изненада, че подиумът в женския спринт бе изцяло ямайски, като след шампионката се наредиха нейите сънароднички Шерика Джаксън и Илейн Томпсън-Хера. В историята на женския спринт това е първият перфектен подиум, в който три състезателки от една страна обират отличията.

Именно това бе и подиумът на Олимпиадата в Токио преди година, с единствената разлика, че тогава титлата бе за Томпсън-Хера, а Фрейзър-Прайс и Шерика Джакъсн се наредиха след нея.

Във финала бе поставен и национален рекорд на Великобритания, но той не стигна на Дина Ашър-Смит да се добере до медал с нейните 10.83 секунди, като тя остана на четвъртото място.

След нея се наредиха Муджинга Камбунджи от Швейцария, Алея Хобс от САЩ, Мари-Жозе Та Лу от Кот д'Ивоар и американката Мелиса Джеферсън.

Снимка: Getty images