Мегаскандалът в шахмата се разгаря с пълна сила и вероятно далеч не сме видяли последните действия в него.

Магнус Карлсен се оттегли демонстративно след първия си ход от партията срещу Ханс Нийман на онлайн турнира Julius Baer Generation Cup (Купа на поколенията). Състезанието върви с видеовръзка в платформата Chess24 на живо и се гледа в целия свят от стотици хиляди.

Нийман направи първия ход с белите, световният №1 мести с черните, след което изключи видеото и изчезна. По регламента на турнира, за да се откажеш от партия, трябва да си изиграл поне един ход. Магнус спази регламента формално, но е ясно какво демонстрира.

Предисторията е, че миналата седмица Карлсен се оттегли в третия кръг на един от най-големите турнири в шаха - в Сейнт Луис, след като загуби от същия 19-годишен американец.

Макар да не го е казал официално, причината е ясна - той обвинява в измама Нийман, а това негово съмнение се подкрепя и от хора като Хикару Накамура - най-силният играч в света на блиц шахмат и №8 в ранглистата на световната федерация ФИДЕ, както и от претендента в последния мач за титлата Ян Непомнящий.

Руснакът директно обяви, че не вижда как човек със способностите и шахматните и анализаторски способности на Ханс, може да играе по този начин. Подозренията са за подсказване от дистанция чрез вибрации, но няма нищо доказано.

Chess24 вероятно ще предприеме хода, който вече направиха двата големи конкурентни световно популярни шахматни портала онлайн - а трите заедно са в основата на бума на този спорт в последните години. Още преди дни Chess.com и Fight Chess спряха Нийман от участие в техните събития и турнири, като анулираха профила му.

Въпреки той той получи уайлд кард за Сейнт Луис, след като главоломно се изкачи в ранглистата на ФИДЕ за по-малко от година, повишавайки рейтинга си до 2688 (в момента е №49, а преди година не беше в топ 100).

Очаква се Карлсен да продължи в турнира, въпреки че бойкотира партията с обвинения в измама. Норвежецът предварително обяви, че няма да дава интервюта и да се включва в каквито и да е дискусии.

Неофициално се твърди, че ФИДЕ вече провежда разследване по темата, но без да вдига шум. И без това репутацията на играта пострада достатъчно в последните дни.

Очевидно световният №1 е предупреден да не коментира темата, докато не приключи разследването.