Един от скандалите на века се вихри в шахмата, а тази сутрин в него се намеси и великият Гари Каспаров. Чака се и реакция от световната федерация ФИДЕ, която подозрително мълчи по темата, а тя гори в играта вече близо седмица.

Предисторията - световният шампион Магнус Карлсен загуби сензационно в третия кръг на супертурнира в Сейнт Луис, САЩ, с награден фонд от 350 000 долара.

Феноменът от Норвегия бе победен от американеца Ханс Нийман, който е на 19 години, играе с покана в надпреварата и е №49 в ранглистата. При това - след главоломно изкачване в нея за последните 12 месеца, което се струва странно на мнозина. Един пример - едва през март тази година влезе в топ 100, като не попадна в тима на САЩ за шахматната олимпиада, тъй като се оказа №12 от играчите в тази страна.

Изобщо - гросмайстор, който е трудно да повярваме, че може да бие Карлсен. Не, че има невъзожни неща в щаха, както и във всеки спорт. Още повече, че през февруари Ханс би Магнус в онлайн турнир, но това е различно, а и тогава шампионът загуби немалко срещи в кратък период. Сега влезе в Сейнт Луис в серия от 20 поредни партии без загуба, спечели на старта срещу Ян Непомнящий, после направи реми с Левон Аронян, за да бъде надигран от Нийман.

Часове по-късно Магнус направи нещо, което никога не е правил. Обяви оттеглянето си от турнира. И пусна в социалните мрежи видео със старо интервю с Жозе Моуриньо, в което португалецът казва: "Ако проговоря ще имам големи неприятности".

Какво се случва?

Карлсен обвинява американеца, че си случи с нечестни средства, получава указания чрез вибрации (макар и неизказана, една от теориите, за които се говори, че е чрез секс играчка в задника му - и това е съвсем сериозно, написаха го няколко шахматни сайта), готви се странно за партиите, не анализира и реагира добре на блиц шах, което доказва, че всъщност без външна помощ не може да печели.

Реакцията на Нийман не закъсня: "Мога да играя гол следващата партия", предложи той и реално донякъде потвърди, че има такава теория - тази, за която вероятно с изумление сте прочели по-горе.

Това не е първо обвинение към 19-годишния играч. Преди две години той бе спрян от онлайн турнири за известно време, а в момента профилът му в най-голямата база за игра на професионалисти и аматьори - Chess.com, е блокиран. Друга глобална платформа - Fight Chess, направи същото и го спря от участие в нейните състезания.

Намеси се днес и Каспаров, който призова Карлсен или да каже какво точно вижда и подозира, или да се извини. Защото така се хвърля сянка върху шахмата.

Непомнящий призна, че е озадачаващо как играч, който познава добре отпреди, има такъв напредък в такъв кратък период. Друга голяма фигура - Хикару Накамура, който е цар на онлайн шаха и световен №8 в момента, бе по-директен. Той нарече способностите на Нийман "много далечни от това да е с коефициент 2688 в рейтинга на ФИДЕ".

А анализаторите на турнира нарекоха играта му срещу Карлсен "нелогична и отвъд нормалните разбирания". Тоест - ходовете са твърде бързи и точни за шахматист, който доказано няма толкова бърза и аналитична мисъл на най-високо ниво. Казано накратко, заключението е, че Нийман играе на ниво Карлсен и отгоре, без никога досега да е демонстрирал, че е дори близо до него.

Обвиненията сочат към датски треньор - Якоб Йогард, дългогодишен гросмайстор, който преди три години бе изхвърлен от всякакви състезания в шахмата с подозрения за нечестни начини да контролира партиите на своите възпитаници. Двамата с Нийман се познават и не крият, че работят заедно. Йогард веднага отрече да има нещо общо.

И все пак това е най-големият скандал в шахмата, стигнал до оттегляне на най-сериозната фигура в играта от един от най-престижните турнири, поне от 2006 г. Тогава се разгоря "Тоалетната война" в Елиста, където Веселин Топалов и щабът му обвиниха Владимир Крамник, че използва подсказване в тоалетната и често ходи в нея, по време на мача за световната титла.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos