Хаосът в българската федерация по вдигане на тежести се превърна в цунами от скандали и взаимни обвинения. От едната страна е президентът на организацията Неделчо Колев, а от друга - треньорът на националния отбор Иван Иванов и огромна част от елитните ни състезатели.

Както е ясно, Колев смени Иванов с Пламен Аспарухов, което отприщи вълна от недоволство. Оказа се, че причините за раздялата са скандални. Босът на федерацията обвинява треньорското ръководство в прекомерна употреба на алкохол и сексуални връзки със състезателки, както и в слаб тренировъчен процес.

Всички обвинения бяха категорично отречени от Иван Иванов, като той бе подкрепен и от четирима национали - Ангел Русев, Дейвид Фишеров, Васил Маринов и Христо Христов. Те се обявиха в подкрепа на Иван Иванов и заплашиха с бойкот, ако той бъде сменен. Трима от тях са действащи европейски шампиони.

Състезателите също така разкриха, че не са получили заплатите си за декември. Като се оказа, че причината е липса на доклад от федерацията към спортното министерство. Това на практика е рецидив, след като и през 2022 година федерацията отказваше да се отчита на министерството и затова финансирането й беше спряно, съответно националите останаха без заплати.

"Никой в момента няма договори, нито състезатели, нито треньори - уточни за "Спортната джунгла" Иван Иванов. - Старите изтекоха през декември. От федерацията не са превели заплати на треньорите и стипендии за миналия месец. Освен това, този план за подготовка трябва да бъде одобрен от Управителния съвет, а доколкото знам това не се е случило", допълни треньорът, под чието ръководство България спечели пет златни медала от европейското първенство през 2022 г. и се класира на първо място в отборното класиране.

Припомняме, че се водят съдебни дела и за легитимността на Неделчо Колев като президент на федерацията. А докато двата лагера враждуваха, състезателите печелеха медали - напук на поредните шумни скандали. Сега обаче, когато бойкотират и не е ясно кой им е треньор, е поставена на карта цялата им подготовка.