След като бе домакин на зимните олимпийски игри през 2002 година, Солт Лейк Сити отново има желание да приеме събитието. Градът ще се кандидатира за Олимпиадата през 2034-а, като първоначално идеята е била кандидатурата да бъде за четири години по-рано - 2030-а, но са решили да не го правят, защото много скоро преди това друг американски град е домакин.

Лятната Олимпиада през 2026-а ще се проведе в Лос Анджелис.

Комисия на Международния олимпийски комитет ще посети Солт Лейк Сити между 9 и 13 април тази година, за да провери готовността на града за домакин. Към момента американците са единствените кандидати.

"От Игрите през 2002 година насам спортът е нещо изключително важно за Юта и ни помага да покажем кои сме всъщност. Гледайки напред към 2034-а, всички сме обединени около визията и възможността да издигнем общността си още повече посредством зимните спортове и да дадем на участници и гости едно незабравимо изживяване, свързано с Олимпиадата", каза Фрейзър Бълък - президент на местния комитет за ИГрите.

Гласуването за домакин на тази зимна Олимпиада ще се проведе през юли тази година в Париж, където предстоят летните олимпийски игри.

Ако се стигне до положително развитие, Солт Лейк Сити ще се нареди до Лондон, Токио, Лос Анджелис, Париж и Атина - градовете, домакинствали на най-голямото спортно събитие в света повече от веднъж.

Токио, Ел Ей, Париж и Атина са го правили по два пъти, а Лондон - цели три.

Зимната олимпиадата през 2002 година е единственият случай, в който България има повече от един медал. Тогава Ирина Никулчина печели бронз в преследването на 10 километра в биатлона, докато в шорттрека Евгения Раданова стига до сребро (на 500 метра) и бронз (на 1500 метра).