Олимпийските комитети на Канада и Русия официално обжалваха пред Спортния арбитраж в Лозана разпределението на медалите от отборната надпреварата във фигурното пързаляне на Олимпиадата в Пекин.

Руският тим, състезаващ се под неутрален факт спечели надпреварата, а САЩ и Япония останаха съответно със сребърните и бронзовите медали.

Дни по-късно обаче избухна допинг скандалът с младата руска сензация във фигурното пързаляне Камила Валиева и нейните права бяха спрени, но се изчакваше официалното решение на КАС.

Преди точно месец окончателното решение излезе, а то гласеше 4-годишно наказание за Валиева и анулиране на всички нейни резултати след даването на положителната проба, коеот включваше и зимната Олимпиада.

Така нейните резултати от отборната надпреварата във фигурното пързаляне бяха анулирани, но въпреки това Русия все пак остана в зоната на медалите. Златото отиде за САЩ, Япония взима сребро, а руснаците са на трето място дори и без 20-те точки, които Кимила Валиева им донесе.

Активът на останалите състезатели е достатъчен, за да бъде Русия с точка пред Канада, заради което дойде първата жалба.

Според Канада, КАС трябва да изключи Русия от класирането, а не само точките на наказаната Валиева. По този начин "кленовите листа" ще получат бронзовите медали, макар и с две години закъснение.

Жалба има и от страна на Русия. От Москва смятат, че класирането не трябва да бъде променяно, защото положителната допинг проба на Валиева не е даде по време на игрите, а в достатъчно далече период преди тях, от което класирането на Игрите не е повлияно.

Руснаците се позовават на факта, че нито един участник в отбора, включителни и Валиева, не е дал положителна проба в осемте седмици преди Олимпиадата.

Спортният арбитраж е длъжен да преразгледа и двете жалби, но на този етап няма информация дали промяна в решението и в разпределението на медалите е възможна.