На бляскава церемония в столичната зала "Асикс Арена" бяха връчени 62-рите награди "Спортист на годината".

Спортната вечер събра почти целия спортен елит на страната, а сред специалните гости бяха редица легендарни олимпийски медалисти от миналото.

Организаторите се бяха постарали и се получи една зрелищна гала, която определено надмина като класа тези от последните няколко години.

СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ВИЖТЕ ТУК >>>

Водещите Захари Бахаров и Мария Силвестър се грижиха за доброто настроение на зрителите, а наградите бяха връчвани от български олимпийски шампиони - Армен Назарян, Екатерина Дафовска, Стефка Костадинова, Иван Иванов, Таньо Киряков...

Автентичните видеа от живото телевизионно предаване докато печелят златните си медали, караха всички да настръхват, а славните ни спортисти излизаха на сцената, за да връчат статуетките на най-заслужилите през годината.

Както и мнозина очакваха, победител стана биатлонистът Владимир Илиев. През март той спечели сребърен медал на 20 км индивидуално бягане от Световното първенство в Йостерсунд, Швеция.

Това бе първо подобно отличие за мъжкия ни биатлон, а Владо стана вторият "№1 на годината" от този спорт след Екатерина Дафовска през 1998-а. Той е и третият представител на зимните спортове с това отличие, като освен него и Дафовска, то е печелено от двойката Албена Денкова и Максим Ставийски.

Именно Дафовска излезе на сцената, за да получи наградата му, тъй като Владо Илиев е във Франция за стартовете си от Световната купа.

Снимка: Bulphoto

Той бе напълно заслуженият победител, но не за първи път най-силните аплодисментите бяха за Ивет Лалова. 

Спринтьорката ни, която се готви за своята пета Олимпиада, остана на второто място, но пък бе първа в сърцата на публиката.

Именно тя спечели първия по рода си "Вот на публиката". Ослепителната Ивет изправи всички на крака. Гласуването за този приз ставаше също в сайта на галавечерта, но вотовете даваха фенове.

"Всички тези награди, които спечелих през последните седмици. Любовта и признателността на хората ме мотивира и още утре сутринта ще съм тук в залата да треннирам", сподели тя.

Снимка: Bulphoto

Нямаше как челото на класацията да премине без Григор Димитров. Той зае третото място, като по традиция изпрати видео обръщение към зрителите.

Щангите, които са най-усшешният ни спорт в исторяита, отново се завърнаха в челото на класацията чрез европейския шампион Божидар Андреев.

Миналогодишната победителка Тайбе Юсеин сега се нареди на пета позиция. За разлика от миналата година тя не успя да глабне световно злато, а остана със сребро, което определено бе разочарование за нея.

Победителят Владо Илиев не бе единственият ни "снежен" спортист в тази класация, защото шести се нареди ски-алпиецът Алберт Попов, който също не успя да присъства, защото неговият сезон е в разгара си.

По традиция не можеше да се мине и без бокс, като този път Кубрат Пулев не бе най-предно класираният представител на този спорт.

Пред него се нареди Радослав Пантелеев, който върна България на картата на световния бокс с първия медал от Световно първенство в този спорт след 10-годишна пауза. Радо грабна бронз, а надеждите за олимпийски медал от него са огромни.

След него бе Кобрата, който благодари за наградата и си пожела да донесе световната титла в Бъглария. Това му пожела и първият ни оплимпийски шампион в бокса - Георги Костадинов.

До Кобрата бе и брат му Тервел заедно със своя син, а на шеговит въпрос дали може някога да има мач помежду им, по-големият от братя Пулеви сподели:

"Само срещу хонорар от 100-200 милиона евро".

Снимка: Bulphoto

Топ 10 допълниха самбистката Мария Оряшкова и гимнастичката Боряна Калейн.

Художествената гимнастика по традиция бе в челото на други две отличия. Ансамбълът ни стана "Отбор на годината", а тяхната треньорка Весела Димитрова бе №1 в анкетата на вестник "Труд" за "Треньор на годината".

Разбира се, не на последно място, награда получи и най-добрият ни спортист с увреждания. Това бе Християн Стоянов, който стана шампион на 1500 метра на Световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания в Дубай.

СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ВИЖТЕ ТУК >>>

Снимка: Bulphoto

Снимка: Bulphoto

Снимка: Bulphoto