Шефът на федерацията по спортна гимнастика и голям състезател от миналото Красимир Дунев разкри, че има големи надежди третата квота за Олимпийските игри в Париж да дойде от Еди Пенев.

"Да, Еди е близо до спечелване на третата квота - каза в Благоевград, където изгледа държавното първенство Дунев. - Трябва да е много спокоен. Съчетанието му на земна гимнастика е много силно, много е конкурентно, за това той трябва да се успокои и да направи приземяването на всяка една серия. Надявам се на световната купа в Доха да се класира в топ 3.

Съжалявам, че на третата световна купа, той не можа да си вземе необходимите точки и да сме по -спокойни. До края ще чакаме какво ще се случи. Надявам в Доха да изиграе едно уникално съчетание и да се поздравим с трета квота."

Досега България вече има двама сигурни представители в Париж в спортната гимнастика - Кевин Пенев, брат на Еди, както и Валентина Георгиева.

"Това е огромен успех за нас - коментира Дунев. - От много години не сме имали жена на олимпийски игри. За последно в Лондон през 2012 година ни представя Ралица Милева. Много важен е и фактът, че Валя се връща в спорта след много сериозна контузия на коляното.

Тя претърпя сериозна операция и на 3 световни купи да вземе два сребърни и един златен медал, както и квота за олимпийските игри, е наистина огромна радост за нас. Валя е едно силно момиче."

165 състезатели от 17 клуба разпределени в 6 възрастни групи: юноши старша възраст, младежи, мъже, девойки старша възраст, кадетки и жени ще си оспорват отличията на държавно лично-отборно първенство за купи "Република България".

Домакин на надпреварата е зала "Скаптопара" в Благоевград.