Трима наши самбисти участваха на игрите BRICS в Казан, организирани от руския президент Владимир Путин.

По този начин те нарушиха държавната политика спрямо Русия и стана ясно, че заплатите им са спрени от спортното министерство, като са възможни и последващи санкции за тях и българската федерация по самбо.

България е единствената страна от Европейския съюз, която има представители на спортния форум. Сред участниците е и рускиня с френски паспорт.

Игрите на BRICS бяха организирани като алтернатива на Олимпийските игри в Париж това лято. На Олимпиадата някои от руските и беларуските спортисти ще могат да участват, но под неутрален флаг и без химн.

Целият ЕС бойкотира състезанията в Казан, наречени Путинова олимпиада. Въпреки това някои от страните от съюза бяха записани като участници. Броят на заявките им обаче е нула.

За Русия пътуват Ангел Ангелов (36 години), Ива Иванова (21) и Таня Радулова (20). Първият е прекратил състезателната си кариера, а Иванова и Радулова са действащи националки. Радулова дори печели бронз в своята категория, съобщава bTV.

От централата твърдят, че тримата са действали самоволно. В същото време обаче треньорът на Радулова - Николай Матев от клуб Чавдар-Троян, благодари на федерацията, лично на треньора на националния отбор Васил Соколов и на президента Росен Димитров за "гласуваното доверие на нашето момиче, давайки му възможност за изява в този спортен форум."