УАДА предостави цялата документация по скандалния случай с допингираните китайски за независимо разследване, което да изясни целия казус.

Припомняме, че светът на плуването бе разтресен от журналистическото разследване на "New York Times" и "АRD", които съвместно публикуваха данни, че 23 от 30-те китайски плувци на Олимпиадата в Токио са били с положителни проби за триметазидин.

Пробите са били дадени месеци преди игрите пред Китайската антидопинова агенция, която е предоставила данни на УАДА, че става въпрос за твърде минимални количества триметазидин - лекарство за сърце, около което гръмна огромния скандал с руската фигуристка Камила Валиева.

Китайците също така са заключили в своя доклад, че веществото е попаднало в организма на плувците от храната в хотел, обвинявайки директно кухнята.

Скандалното в случая е, че в УАДА са приели тези доводи и не са направили нужното разследване, а въпросните 23 атлети в крайна сметка са участвали на Олимпиадата в Токио, без техните конкуренти и обществеността да знае за пробите им.

След гръмналия скандал и редицата обвинения срещу УАДА, от Световната антидопингова ангенция обявиха, че предоставят цялата документация по случая на швейцарския прокурор Ерик Котие, който ще се занимава с разследването.

Освен това УАДА обяви, че ще направи одит на Китайската антидопингова агенция и ще провери за методите й на работа.

Разбира се, това не успокои страстите, а яростните критици на УАДА обявиха, че неслучайно централата дава разследването на близък до себе си швейцарски прокурор, с който е работено и преди.

Страни като САЩ, Австралия и Великобритания, които са огромни сили в плувните спортове и са пряко потърпевши от шестте медала, които Китай спечлеи в Токио, искат оставки в УАДА и реформи в цялата агенция заради случая.

Шефът на Американската антидопингова агенция заяви, че в УАДА буквално са скрили тези проби, за да няма скандал, а фактът, че за тях се разбира чак три години след Олимпиадата е смущаващ.