Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова говори за родните спортисти с квоти за Игрите в Париж.

Надпреварата ще се проведе през август, като легендата в леката атлетика е на мнение, че групата от родни спортисти за Игрите е изключително качествена.

"Всяка една покрита квота за България е успех. И след това започва по-тежкото. Ние сме малка държава с много кадърни хора и си заслужаваме да бъдем №1. Да бъдем горе, на Олимп. На всички колеги, които ще участват, им пожелавам да бъдат във върхова спортна форма, да имат голямо самочувствие и да не забравят, че България в спорта винаги е била №1. Стискам им палци.

В Токио имахме шест медала, само жени, от които три златни. Чухме цели три пъти българския химн. В Токио бяхме около 40 човека, сега се надявам да сме малко повечко. Но и с малко спортисти, те ще са много качествени. Пожелавам им от сърце олимпийска квота и техният Олимп да бъде в Париж", каза Костадинова.

Тя говори пред медиите след съвместно събитие между Олимпийската фондация за бежанците (ОФБ) към МОК и Международния червен кръст.

Като част от това партньорство Българският олимпийски комитет и Българският червен кръст дадоха днес старт на тридневно обучение.

Това се случи в Олимпийския образователен център в НСА.

На събитието присъстваха още Йерон Карин от ОФБ към МОК, Анна Тарсети от Международния червен кръст, генералният секретар на БОК Белчо Горанов, председателят на Националната олимпийска академия проф. Лозан Митев и др.

Основна цел на проекта е да подпомогне психичното здраве и психосоциалното благополучие на младите хора (между 10 и 24 години) чрез спорт.