С официална церемония в парк остров "Свобода" в Пазарджик бе открита "Градината на света, чиято "първа копка" бе направена на днешната дата през 2022 година от кмета на Пазарджик Тодор Попов и известният български футболист Христо Стоичков с послание за световен мир.

На церемонията днес присъстваха заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, посланици, консули, дипломати, народни представители, изявени български спортисти, сред които Христо Стоичков, Таня Богомилова-Дангалакова и Ренета Камберова.

"В тази градина всички държави могат да покажат, че това е място за красота и хармония. Тя е нашето истинско послание за мир. Защото мирът означава живот, който ние трябва да ценим", каза в обръщението си кметът на Пазарджик. Той благодари на всички, които подкрепят идеята и реализацията на проекта. Тодор Попов откри знаково послание в днешната дата, защото на този ден Христо Стоичков за първи път участва във футболен мач с националния отбор на България, а през 1988 година Таня Богомилова печели олимпийски медал по плуване на олимпиадата в Сеул. Това е първият и единствен медал в плувните спортове за България, припомни още Тодор Попов. Той отбеляза още, че в момента градината е с площ от 112 декара и предстои да бъде разширена с още 70-80 декара. Кметът добави, че е горд с посланието на "Градината на света" за мир чрез красота.

В своето приветствие заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова посочи, че спортът е най-добрият посланик на мира, а чрез подобни проекти показваме на децата си връзката с природата. Пожелавам на Пазарджик през следващата година да се радва не само на цъфтежа на градината, но и на нейното израстване, добави Кирова. Тя изрази надежда, че паркът ще привлича много гости и туристи.

Христо Стоичков също поздрави жителите и гостите на Пазарджик като отбеляза, че за една година проектът се е превърнал в истинска прекрасна градина. Винаги съм бил българин, никога няма да го забравя, каза той и призова всички да бъдем горди с произхода си.

Снимка: БТА

Преди церемонията молебен за здраве, благополучие и мир отслужи Знеполският епископ Арсений, а представителен танцов състав "Чудесия" поднесе поздрав към всички присъстващи.

Програмата, свързана с откриването на "Градината на света", продължава тази вечер, когато свой кът ще открие и Карл Люис, носител на девет олимпийски и осем световни титли. Той е гост на страната ни по покана на Община Пазарджик, организацията "Пробег на мира", Асоциация "Докосни дъгата" и Сдружение "Младежки спортен клуб Пазарджик спортува".

Редом до велик шампион!Един от кралете на олимпийските игри! Горд съм, че заедно понесохме факела на мира в Градината на света - Пазарджик! Благода ти, че дойде в България, Карл Люис", написа Стоичков в своя фейсбук профил.