21-годишната Ивет Горанова донесе първа олимпийска титла на България от 13 години насам.

Младата ни състезателка спечели златото в категория до 55 килограма на карате кумите по безапелационен начин, печелейки всеки мач по пътя си към титлата.

Тя спечели категорично и петте си срещи в Токио, като напълно заслужено завоюва историческото злато в дебюта на този спорт на Олимпиада.

Това е пети медал за България от тази Олимпиада, както и първо злато от 2008-а, когато Румяна Нейкова триумфира в гребането. Тя продължи дамската доминация на игрите в Токио, след като отличия спечелиха Антоанета Костадинова, Тайбе Юсеин, Стойка Кръстева и Евелина Николова.

Във финала Ивет Горанова се изправи срещу Анжелика Терлюга от Украйна, като я разби с 5:1, триумфирайки със златото. 

Така отново "Мила Родино" ще звучи на олимпийско ниво.

А преди турнира никой не слагаше нашето момиче в сметките, защото на едва 21 години, тя бе най-младата участничка в този спорт.

Иначе в групата българката започна страхотно и в първия си мач спечели с 5:2 срещу трикратната шампионка на Азия - Уен Цу-Юн от Китайско Тайпе. Срещата бе равностойна и секунди преди края авансът на Горанова бе само 3:2, но вместо да се отбранява, родната представителка довърши противничката си с чудесна контраатака и спечели с 5:2.

Минути по-късно тя излезе срещу най-опитната и най-успешна участничка в този спорт - Серап Йозчелик от Турция. Във визитката си тя има 7 европейски титли, както и общо 17 медала от шампионати на Стария континент. Освен това има и световна титла.

В този мач Ивет отново бе невероятна, като с 5:1 успя по категоричен начин да направи решителна крачка към полуиналите с втората си победа в групата.

Снимка: AP/БТА

Тя затвърди доминацията си и в третия мач в групата, който спечели с 5:2 срещу Сара Бахманяр от Иран.

След малко повече от час почивка, тя излезе в полуфинална битка срещу Бетина Планк от Австрия, която също спечели с 4:3.

Ивет натрупа ранна преднина, но разсейване малко преди края позволи на австрийката да изравни до 3:3 с една атака.

15 секунди преди края резултата бе равен, но заради първата си атака, Ивет все още бе в попедна позиция. Увереното наше момиче обаче нямаше никакво намерение да брани резултата, като направи нова атака и с 4:3 категорично подпечата мястото си на финала.

Снимка: Getty images

А на финала тя бе перфектна. Шампионски мач, уникална концентрация и невероятна класа. Горанова изглеждаше непоклатима на татамито, като дори за миг не даде шанс на украинската си съперничка да помисли за успеха.

Снимка: БОК, Костадин Андонов, StartPhoto