Националът по борба Кирил Милов обяви в профила си в социалните мрежи, че именно той ще вземе допълнителната квота за Олимпийските игри в Париж, която България получи. Борецът ни ще трябва да качи килограми, за да се състезава на 130 кг в класическия стил. Милов разкри, че решението е на федерацията и той е приел възможността да изпълни мечтата си. До днес се знаеше, че допълнителната квота отива за Георги Иванов.

Милов се контузи часове преди началото на европейското първенство в Букурещ и пропусна пролетните олимпийски квалификации, с което неговата категория остана без виза за Париж. На първата квалификация в Баку, Иванов смени свободната борба с класически стил, но бе елиминиран от Бека Канделаки (Азербайджан) на четвъртфиналите. Така България остана без квота и в тежката категория.

След квалификациите в Истанбул обаче изникна любопитен казус. Оказа се, че Сергей Семьонов от Русия не е покрил изискванията на МОК да не е ангажиран с връзки с руската армия, които са задължителни, за да бъде допуснат в Париж.

Така следващи на опашката са българските национали. Тъй като квотата не е поименна, Българска федерация по борба избира да я вземе Кирил Милов.

"Последните дни много се спекулира относно подарената квота на България в категория до 130 кг класически стил - написа борецът във Фейсбук. - Като състезател, а и като човек смятам, че е редно да се изяснят някои подробности.

Аз съм състезател по класическа борба в категория до 97 кг. Нямах възможност да участвам на квалификациите заради контузия. В такъв случай федерацията взе решение да изпрати Георги Иванов на мое място, което така или иначе беше платено. Трябва да бъде ясно, че нито аз (поради очевидни причини), нито Георги е спечелил квота.

Тази квота е ПОДАРЕНА на България. Това стана възможно след като на руския състезател му е отнета квотата, заради това, че е военен. По класиране представителят на Азербайджан е следващ, но той е хванат с допинг.

Припомням, че квотата не е поименна, а се дава на съответната държава. Последните три месеца се възстановявам от тежка травма, като вече мога да кажа, че съм и напълно готов. Звъннаха ми да ми кажат, че поради гореизброените обстоятелства имаме подарена квота за 130 кг и ако се чувствам готов и здрав, дали мога да участвам на игрите в Париж, макар и не на моята категория.

Разбира се, казах "да" и веднага заминах за лагер. Аз нямах никаква представа, че не са се обадили на Георги Иванов. Като професионален състезател и преди всичко, като мъж, аз реших, че трябва да му кажа лично, тъй като в медиите излезе, че той заминава за Париж. Казах му, че ако иска да участва и има претенции ще направим преборване. Той отвърна, че няма претенции, след като е взето решение аз да участвам и ми пожела успех. Респект за мъжката му постъпка!

След грозно породилата се ситуация искрено се надявам изходът да бъде повече медали за България. Благодаря на всички, които възлагат толкова надежди за мен, макар и на категория, различна от моята. Благодаря ви за вярата и подкрепата!".