Световната шампионка в скока на височина Шонте Лоу обяви, че продължава подготовката си за Олимпиадата в Токио 2020, въпреки че от 4 месеца е в процес на терапия след диагноза - рак на гърдата.

Тя ще мине квалификации в много силна конкуренция през юни догодина, когато са Американските олимпийски тестове в леката атлетика. Те ще са в Орегон, а Лоу вече дори опита пистата на новия стадион там.

Тя е световна шампионка в зала от 2012 г., а преди 11 години на Олимпиадата в Пекин, взе бронз. Конкурент е на нашата Мирела Демирева в дисциплината.

Шонте ще е на 36 години за игрите в Токио, но ако успее да стигне до тях, ще стане първата състезателка в скока на височина, която успява да влезе в пет олимпийски надпревари. "Това е мотивацията ми. Не мисля за медал, мисля просто за класиране за Токио", каза тя в голямо интервю за NBC.

И поясни, че в момента тренировките са страшно затруднени, има дни, в които организмът отказва натоварванията заради терапията.

"Не знам как ми се случи това, нито защо - призна в интервюто. - Може да се случи на всеки и това е още един призив към всяка жена да посещава контролни прегледи и постоянно да се интересува за състоянието си."

Съпругът Марио Лоу е също атлет, представял САЩ на световни първенства в тройния скок. Той е поел основната ежедневна грижа за трите им деца, докато Шонте се опитва да балансира часовете между терапията и тренировките.

Според лекарите няма опасност от това големите натоварвания да попречат на лечението. И мечтата за Токио остава жива.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos