Тайбе Юсеин не успя да достигне олимпийския финал в борбата в категория до 62 килограма.

Родната звезда в този спорт отстъпи с 2:3 от японката Юкако Каваи в полуфиналната среща.

Така Юсеин остана само с надеждите за бронз. Утре тя ще се бори срещу победителката от репешажа между Любов Овчарова (Русия) и Хана Йохансон (Швеция).

Тайбе спечели световната си титла през 2018-а именно с победа срещу Юкако Каваи, но днес не успя да пречупи японката в изключително равностойна и драматична битка.

Срещата започна добре за нашата представителка, която 2 минути след началото направи контраатака, при която реферът на тепиха отсъди 2 точки в нейна полза. Главният съдия на стола обаче не се съгласи и последва преразглеждането, с което точката в полза на Тайбе Юсеин стана само една.

Все пак японката получи наказание за пасив малко по-късно, което вече означаваше аванс от 2:0 за Юсеин, която контролираше схватката.

За съжаление миг колебание около 15 секунди преди края позволи на японката да атакува и да спечели две точки - 2:2.

През втората част единствената точка бе за Юкако Каваи, отсъдена за пасив на Юсеин. Българката трябваше да потърси задължителна атака, но не успя да пробие отличната японска защита.

Така най-успешната нация в женската борба ще има нова финалистка. В тази категория всички титли през годините са отивали за Япония, а в Рио дори я спечели сестрата на Юкако Сакаи - Рисако, която този път се състезава в друга категория.

Тайбе за съжаление не успя да подари на България първи финал в борбата от 2012-а, когато битка за титлата имаше Станка Златева, но все пак надеждите са, че утре около обяд Юсеин ще може да ни подари бронзов медал.

След схватката пред БНТ нейният треньор Петър Касабов сподели:

"Много неща могат да се изговорят, много неща могат да се кажат в момента, но нека малко да поемем въздух и да видим какво не се получи. Имаше една спорна ситуация, в която искахме повече, но съдиите ни дадоха само една точка.

Японката не ни позволи да сме по-агресивни, през цялото време беше наведена и затворена и си чакаше нейния шанс. Дочака го и успя, а ние пропуснахме нашата възможност. Определено можеше и по-добре да се представи, но сега е по-важно да си почине и да чакаме утрешния ден. Имаме шансове за бронзов медал".