Бостън се готви да посрещне най-романтичния мач за сезона в Националната хокейна лига - Зимната класика.

Тя е днес от 21 часа, ще се предава у нас от MAX Sport 2 HD, а отборите в нея са Бостън Брюинс и Питсбърг Пенгуинс, два от най-старите и традиционни тимове в лигата.

Арената е култова - "Фенуей Парк" е един от храмовете на бейзбола в Щатите, но днес ще стане леден дом на красивото шоу на открито, с което е белязан всеки сезон в НХЛ, обикновено около Нова година.

Бостън излезе с ретро екипи от края на 40-те години на миналия век на тренировката си на открито в неделя, а Питсбърг - с шапки в ирландския стил на махалите около стадиона в Бостън. Както и с пуловери, връщащи към първите екипи на отбора от 20-те години, когато се е казвал Пиратите от Питсбърг. След това се появяват Пингвините, наследявайки цветовете - жълто и черно.

Така е винаги около Зимната класика - в този ден по-важна е романтиката, усещането за история и традиция на хокейната игра в страната, а не резултатът.

Embed from Getty Images

Очаква се температурата в началото на мача, което е в 14 ч следобед местно време, да е доста висока - около 10 градуса по Целзий. В края му вероятно ще около 3-4 градуса, но отново - доста над нулата и в идеални условия за игра на двата тима.

Контрастът с миналогодишното издание в това отношение е огромен. В Минесота на 1 януари 2022-ра се игра "най-студеният хокеен мач в историята", като началото на срещата Сейнт Луис - Минесота дойде при минус 21 градуса.

Билетите отдавна са разпродадени, а празненства на площада недалеч от "Фенуей Парк", както и шоу прорами за деца - и всички напълно безплатни, бяха организирани от НХЛ от 31 декември.

Изобщо - това е фестивалната част от сезона, преди са се влезе в решаващата пролетна фаза, която ще определи участниците в плейофите.

Embed from Getty Images

Зимната класика се играе от 2008 г. и е огромен хит сред феновете, като телевизионните аудитории надхвърлят тези на който и да е мач от сезона, с изключение на финалите за Купа "Стенли". За това спомага и фактът, че срещата винаги е в почивен ден около Нова година.

"Фенуей Парк" става първият стадион, който посреща за втори път този специален мач на открито, след като през 2010-а там играха Бостън и Филаделфия.