Днес в Токио се открива Параолимпиадата - второто събитие на МОК, което бе забавено с година заради пандемията. Игрите за хора с увреждания започват малко повече от две седмици след лятната Олимпиада Токио 2020, както вече е утвърдена традиция.

Церемонията по откриването е в 14 ч наше време, а първите стартове са в сряда рано сутринта.

За първи път игрите се провеждат в едно и също лято с Олимпиадата през 1960-а в Рим, като Токио днес ще стане първият град, който е приел два пъти Параолимпиада (след 1964-а). Това ще е 19-ото издание на проявата за хора с недъзи, като и то бе изключително силно повлияно от глобалната пандемия.

Параолимпиадите в Лондон 2012 и Рио 2016 се осъществиха въпреки куп проблеми и при орязани бюджети, като основният проблем бе липса на големи спонсори за организацията в помощ на МОК.

Такъв проблем нямаше за Токио, където пък бе регистриран и рекорден, огромен интерес за билети. И се очакваше стадионите и арените за състезанията да са пълни. Пандемията и актуалната ситуация в Япония обаче (страната е в извънредно положение от седмици) анулираха възможностите да има зрители на игрите. Това е огромен икономически удар за организаторите, но не и фатален.

Параолимпийският символ не са петте кръга, които са навсякъде, когато говорим за Олимпийските игри. В случая еквивалентът на ринговете се състои от три елемента в червено, синьо и зелено (на основната снимка). Това са трите цвята, най-представени в националните знамена по света. Асиметричните символи се наричат ​​Agitos, на латински "I move" и обграждат централна точка, символизираща движението и ролята на Параолимпийското движение за обединяването в игрите на състезатели от цял ​​свят.

4400 атлети от 162 страни ще се включат в това издание, като надпреварата е за 539 комплекта медали в 22 спорта. България е представена само от четирима участника, което е рекордно малка делегация за страната ни. Такава бе тя и на летните игри в Токио, завършили на 8 август, когато бяхме представени само от 42-ма атлети.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ружди Ружди (на снимката горе) спечели злато на игрите в Рио 2016 в тласкане на гюле за хора в инвалидни колички, подобрявайки собствения си световен рекорд. Той има още три световни и пет европейски титли. Вече на 30 години, Ружди отново ще ни представя на параолимпиада. Неговото състезание е на 27 август.

Имаме още двама състезатели в леката атлетика - Християн Стоянов и Фатме Исмаил. 22-годишният Стоянов ще бяга на 1500 м, а 23-годишната Исмаил ще се състезава в хвърлянето на копие. Стартовете и на двамата са на 28 август.

Четвъртият български участник ще бъде Милена Тодорова, която ще преследва мечтата си в стрелбата с пушка на 1 септември.

Традициите на България на параолимпиади са облечени в 15 медала, от които 5 са златни, 7 са сребърни, а 3 - бронзови. Цели 14 от отличията са в леката атлетика, а едно дойде в плуването (Павлина Джурова, 1996) г.

Кои са световните звезди и атлетите, които предизвикват внимание?

Полската състезателка по тенис на маса Наталия Партика ще търси шестата си олимпийска титла. Тя се състезава и на игрите, завършили в Токио преди 16 дни, а и изобщо е един от малкото спортисти, които участва и на Олимпиади, и на Параолимпиади вече 13 години (след Пекин 2008).

Фетховачката от Италия Беатрис Вио продължава да е вероятно най-популярният атлет на параолимпийско ниво, като в родината си е звезда и разпознаваемо лице. Тя губи двата си крака и двете ръце заради остра форма на менингит, когато е на 11 години.

Днес вече е на 24, чете лекции в италиански университети, след като се дипломира с отличие в спортен мениджмънт. Снима се в реклами и участва в телевизионни студия, а в момента е едно от лицата на кампанията за ваксинация в Италия.

14-годишната плувкиня Хусна Кукндакве от Уганда е най-младата на игрите. Германката Хидемари Дресинг в конния спорт е най-възрастният параолимпиец в Токио. Тя ще се състезава на 66 г.

Embed from Getty Images