Гросмайсторът Веселин Топалов направи реми срещу азербайджанеца Шахрияр Мамедяров в мач от втория кръг на турнира в Ставангер, Норвегия.

Партията беше в стил класически шах. Срещата завърши след 57 хода, когато двамата се съгласиха на реми. 

Турнирът има особено правило, което принуди двамата шахматисти да направят реванш в среща Армагедон. Там шахматистът с черните фигури има една минута по-малко на ход. Уловката е, че ако играчът с черните фигури достигне до реми ще спечели срещата.

В хода на блиц партията Мамердяров беше по-концентиран и успя да победи. В двата двубоя Топалов игра с по-неудобните черни фигури.

Българинът се намира на 8-мо място във временното класиране, като има 2 точки. Някогашният световен шампион записа и реми в първата си партия срещу Аниш Гири от Нидерландия, когато отново игра с черните фигури.

Първи засега е Вишванатан Ананд от Индия, който има 7.5 точки и мач повече. Той е стар познайник на Топалов, като през 2010 година срази българина във финала на световното. На втората позиция е Уесли Со от Филипините с 6 точки, а световният шампион Магнус Карлсен е трети с 5.5 точки.

Турнирът ще продължи до 10 юни.

Кръговете са 9, а всяка победа носи 3 точки, загубата не носи точки.

Любопитна е ситуацията с ремито. Тогава се прави преиграване тип Армагедон, където победителят взима 1.5 точки, а победеният  - една.