Световната ръгби общественост е потресена от нелепата смърт на Кели Меафуа. 32-годишният играч от Самоа загина във Франция, след като скочи от мост в река Тарн.

В събота Меафуа е бил навън и е празнувал победа на отбора си Монтабан с 48-40 над Нарбон. През цялото време с него е бил съотборникът му Кристофер Ваотоа.

Трагедията е станала докато двамата са минавали по моста. Без абсолютно никаква причина Меафуа се е засилил и скочил през парапета право в ледените води на реката.

Съотборникът му се опитал да го извади от реката, но не е успял. Самият той е приет в болница с признаци на измръзване, но без опасност за живота.

Ръководството на Монтабан направи официално изявление.

Нито един от играчите и треньорите не е видял признаци на депресия в Меафуа, които да наведат на мисъл за евентуално самоубийство. Той е имал щастливо семейство и много приятели. Финансово не е имал затруднения. 

"Целият отбор е шокиран. Опитваме се да помогнем с каквото можем на семейството му. Кели беше любимец на публиката. Всички го обичаха. Той изпитваше радост от живота. Беше човек с голямо сърце. За нас е мистерия, как може да се стигне до такъв развой. Загубихме близък приятел и невероятен играч", казва се в позицията на клуба.

Следствието тепърва ще установява причините. Все още няма официална версия за трагедията и все пак не се изключва възможността спортистът да е имал скрити психологически проблеми.

Меафуа е роден в Самоа, но израства в Нова Зеландия, където емигрират родителите му. Започва да играе ръгби чак на 20 годишна възраст.

Прекарал е дълго време в лигите на Австралия и Нова Зеландия. През 2015 година прави дебют в Европа, когато става част от Нарбон. Там обаче не успява да се наложи и е принуден да потърси възраждане на кариерата си в Австралия. От 2020 година е част от състава на Монтабан, като до смъртта си има изиграни 49 мача.

За националната селекция на Самоа е записал 19 двубоя.