Живко Живков, който е треньор и мениджър на шахматистката Нургюл Салимова, даде интервю пред БНР преди Турнира на претендентките.

Нургюл ще е една от осемте шахматистки, които ще се борят за възможността да се изправят срещу световната шампионка Фзю Въндзюн от Китай.

Турнирът ще се проведе в Торонто от 3 април, а 20-годишната Нургюл е най-младата участничка в него.

Tя също така е участничката с най-ниска позиция в световната ранглиста - 37-а, но заслужи мястото си в Торонто благодарение на представянето си на Световната купа в Баку миналото лято.

Освен нея в Торонто ще участват две китайки, две индийки, две рускини и една украинка.

Живко Живков изрази задоволството си от преминалата подготовка и заяви, че този турнир е само началото на Нургюл.

"Доволен съм от начина, по който се провежда подготовката, която още не е завършала, както и от екипа, който работи с нея.

Съобразихме се изцяло с предпочитанията ѝ. На мен, като човек, който разчитам на многото труд, ми се искаше още повече да поработи. Надявам се това да даде резултати. Този турнир не е краят за Нургюл, той е само началото на нейната кариера.

Това е първото състезание за нея от такъв ранг.

Та заминава на 1 април за Торонто, а ситуацията около държавното финансиране е сложна. Изготвили сме проект, но не знам в момента кой министър ще го одобри и подпише. Все пак разчитам, че впоследствие ще получим финансиране"

Тази година турнирът предвижда по две срещи между всяка участничка или общо 14 партии, което е коренно различен формат от директните елиминации миналата година. А относно различния формат Живков заяви:

"Всеки от форматите има плюсове и минуси за всеки шахматист. При отстраняването всяка грешка може да е фатално, докато в кръговите турнири имаш право на грешка, но това са и по-тежки надпревари.

Подготовката там е по-тежка, там се играе повече шах".