Камила Валиева е заявила участието си в поредица от шоу програми в Китай, но има шанс този ход да се превърне в още по-големи неприятности за младата руска звезда. Фигуристката бе наказана за 4 години заради употреба на допинг, а сега е заплашена от нова санкция, макар да става дума за демонстративно събитие на китайска земя, съобщават масово медиите в Русия.

Адвокат Анна Анцелиович посочи в детайли защо има вероятност Валиева да се сдобие с още 4 години към наказанието, което така или иначе вече изтърпява.

"Всичко зависи от това кой всъщност финансира въпросната верига от шоу програми в Китай. Ако става дума за пари, осигурени изцяло от частни спонсори, то няма проблем. По никакъв начин тя няма да наруши дисквалификацията си с евентуално подобно участие", обяснява Анцелиович, но после отваря и друга вратичка.

"Ако финансирането е държавно, то тогава ще има проблем. Говорим за случай, в който е достатъчно дори само един от партньорите да има връзка с държавата - например информационна агенция или спортна федерация. Тогава участието на Валиева е забранено с оглед на международните правила. Ако тя участва в шоу, което има държавна подкрепа, според правилниците трябва да получи санкция, която е равна на тази, изтърпявана в момента", добавя още адвокатката.

Държавната подкрепа за големи спорни програми, било то и демонстративни, както е в конкретния случай, не е нещо непознато за Китай.

Валиева е със спрени права със задна дата - от декември 2021 година, когато всъщност даде положителната допинг проба.