Украинецът Семен Новиков донесе бронз и олимпийска квота за България от световното първенство по борба класически стил в Берград.

Състезаващият се за нашата страна борец надви в малкия финал при 87-килогамовите азера Ислам Абасов с 6:3.

Това е второ отличие, което Новиков носи за страната ни от началото на годината. По-рано през сезона той взе бронз и на европейското първенство. По-значимото е, че така състезателят си осигурява място на игрите в Париж 2024, което се случи в последния ден от световното първенство в Белград.

Лошото е, че квотата е единствена за България от шампионата на планетата.

Имаме още два бронзови медал от надпреварата, Мими Христова (65 кг) и Рамазан Рамазанов (70 кг) ги завоюваха в неолимпийските категории. Така финишираме в Белград само с едно гарантирано олимпийско място в спорт, който по традиция приемаме, че е от т.нар. "български".

Българските борци ще имат още два шанса в предолимпийски квалификационни турнири. На "европейския" през април в Баку квоти ще вземат само финалистите в отделните категории, което прави ситуацията сложна.

А на "световния" през май в Турция първите трима ще стигнат до Париж.

Така все още има надежда да не сме представени от много малка група борци на летните игри догодина. В Токио 2020 имахме седем състезатели в този спорт, а в Рио 2016 бяхме с 11 (от 18 възможни).

Новиков взе бронза в неделя вечер и се нареди на подиума за награждаването до Жан Беленюк (на снимката) - тъмнокожия борец, който се състезава за ... Украйна. Двамата бяха конкуренти в една категория, докато Семен се бореше за родината си.

Треньорът на класиците Емил Будинов коментира състезанието:

"Отборът ни беше подготвен, но тръгна лошо още преди първенството. Кирил Милов се контузи, а от това падна тонусът на отбора. Айк Мнацаканян направи една грешка и при Едмонд Назарян даже не знам как се случи... Накрая разчитахме на това момче (Новиков), което не знам просто какво направи. Той е с две контузии - в рамото и в крака, но така се случи, че възнагради нашата и неговата работа".