Олимпийският комитет на Украйна съобщи, че на 92-годишна възраст e починала Албина Дерюгина, легендарна фигура и една от най-влиятелните треньорки в историята на художествената гимнастика.

Тя нейната дъщеря Ирина са едни от най-успешните треньорски дуети в историята на този спорт.

"Албина Дерюгина се присъединява към художествената гимнастика в зората на раждането на спорта и се счита за основател на дисциплината в Украйна - се казва в съобщението на Украинския олимпийски комитет. - Тя е тренирала множество поколения гимнастички, които са печелили олимпийски, световни и европейски титли. Днес нейните състезателки са известни по целия свят, а основата, която тя постави, позволява да се отглеждат нови таланти в Украйна."

Албина е носител на орден Герой на Украйна и член на Изпълнителния комитет на олимпийския комитет на страната.

"Починала е Албина Дерюгина - дългогодишен главен треньор на СССР и до 80 години главен треньор на Украйна! - написа в социалните мрежи президентът на Българската федерация Илиана Раева. - Велик треньор, постигнал всичко в спорта. Уникален педагог, до който се докоснах на 16-годишна възраст за няколко дни, имайки възможност да наблюдавам тренировките и.

Респектираща жена и личност, която докрай отстояваше възгледите си за една силна, но красива художествена гимнастика. Жена, която имаше и ще има завинаги уважението на световната художествена гимнастика.

Албина Дерюгина има много специално място в съзнанието и сърцето ми! Поклон, за всичко, което създаде и завеща на художествената гимнастика!"