Украйна ще бойкотира Олимпиадата в Париж през следващото лято, ако спортисти от Русия и Беларус бъдат допуснати до нея.

Това заяви спортният министър на страната - Вадим Гуцаит, който определи за абсурдни намеренията руски и беларуски атлети да бъдат част от игрите, макар и без флаг и национални символи.

Позицията на украинците идва само ден, след като МОК официално обяви, че работи по включването на всички атлети от Русия и Беларус, които по спортен път заслужат своето място в Париж. Освен това те трябва да заемат позиция против войната, за да получат своята квота.

Идеята бе подкрепена от Олимпийския комитет на домакините от Франция, както и от този на Великобритания, които обявиха, че Олимпиадата трябва да е място, далечно от реалността на войната и политиката.

Не това обаче е позицията, която заемат в Украйна, където министър Гуцаит бе категоричен.

"В нашата позиция промяна няма. Ние вярваме, че докато в Украйна има война, атлети от Русия и Беларус не бива да участват в каквото и да е международно състезание.

МОК трябва да работи по-усърдно с отделните федерации около забраната за участие на атлети от тези страни.

Ако не бъдем чути, то ние съвсем сериозно обмисляме бойкот на Олимпиадата".

Вече почти година руските и беларуските спортисти и отбори предизвикват огромни полемики, а Международният олимпийски комитет така и не зае категорична позиция по случая.

От МОК дадоха права на вяка спорта федерация сама да определя дали да допуска атлети от тези страни. Така например във футбола Русия и руските клубове бяха извадени от всички надпревари, но не и беларуските. В тениса пък всеки представител на тези страни може да играе необезпокоявано, но пък и доста други федеражии на олимпийски спортове тотално зачеркнаха атлетите от Русия и Беларус.